A D vitaminnal kapcsolatban rengeteg állítás kering a világhálón és a köztudatban, de vajon ezek közül melyek igazak, és melyek nem? Sokan a D vitamint az élet elixírének is tartják ezek miatt az állítások miatt! Na de vajon ez így helytálló? Lássuk, a főszerepben a D-vitamin!

Sajnos az elmúlt években gombaszámra szaporodtak el olyan állítások és cikkek a D vitaminról, amit kihasználva kisebb és nagyobb cégek tetemes profitra próbáltak szert tenni, holott ezek a cikkek és állítások inkább voltak szenzációhajhász megnyilvánulások, mintsem valódi tudományos kutatásokon alapuló tények. Szóval nézzük mik, igazak ebből és mik nem!

D Vitamin és a sportteljesítmény

Tetemes mennyiségű állítás kering akörül, hogy a nagy mennyiségű D vitamin javítja a sportteljesítményt és az aerob állóképességet és a regeneráció ütemét, mint valami ergogenikus segédeszköz. Tudományos kutatások és számos tanulmány vizsgálta meg ezt a kérdést, és bizony ezekből az adatokból kiindulva kijelenthetjük, hogy azoknak a sportolóknak, akinek a D vitamin szintjük alacsonyabb volt, bizony az aerob képességük rendre picivel kisebb értékeket mutatott, mint akiknek a D vitamin szintje a normál érték, vagy a fölött helyezkedett el. Tehát nagyon valószínű, hogy a D vitamin kiegészítés, illetve a D vitaminhiány megszüntetése kis mértékben, de javíthatja az aerob teljesítményed. Persze itt nem hatalmas javulásról beszélhetünk, de némileg hozzátehet ehhez.

A másik dolog a sportteljesítménnyel kapcsolatban, az a regeneráció fokozása a nagy dózisú D vitamin szedését követően. Nos, ezzel kapcsolatban a legtöbb kutatást patkányokon végezték el, illetve sejteken belül, és mindössze egy két eredmény zárult pozitív mérleggel, ahol fokozott regenerációról számolhattak be a kutatók. Tehát ezeknek fényében nem lehet semmi biztosat leszögezni, hogy a D vitamin képes e nagymértékben fokozni az edzést követő regeneráció ütemét, vagy sem. Minden esetre Mi azt mondjuk, hogy a D vitaminhiányos állapot megszüntetése mindenképpen fokozhatja a regeneráció ütemét, de az ezen felüli plusz D vitamin bevitele regeneráció szempontjából kérdőjeles.

Maradva a sport vonalon, napvilágot látott néhány spekuláció, miszerint a magas dózisú D vitamin javítja az edzésteljesítményt, és növeli az energiaszintet. Nos, néhány kutatás valóban lehetségesnek találta ezt a felvetést és igazolt is minimális erő és teljesítmény növekedést a tesztalanyoknál, viszont voltak olyanok is, ahol semmi hatást nem váltott ki a megemelt dózis. Tehát Mi fenntartásokkal kezeljük a D vitamin erő és teljesítménynövelő hatását, mint ahogyan azt is, aki azt állítja, hogy a D vitamin kiváló edzés előtti energizáló.

A D vitamin és a fertőzések

Igen, talán elérkeztünk a D vitamin legnagyobb előnyéhez, mégpedig ahhoz, hogy kritikus elem lehet a fertőzések megelőzésében. A D vitamin egyfajta szabályozó szerepet játszik az immunrendszerünkben, ellenállóbbá téve minket a fertőzésekkel szemben, különösen, ami a légzőszervi megbetegedéseket illeti.

Egy nem olyan régi kutatás 25 tanulmányt vett górcső alá, ahol a kutatók megállapították, hogy a D vitamin kiegészítés jelentősen csökkenti az akkut légúti megbetegedések kockázatát. Ennek ellenére van itt valami, amit mindenképpen érdemes megjegyezni. A D vitamin kiegészítés csak abban az esetben csökkenti a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, amennyiben nem található meg belőle elegendő a szervezetünkben, tehát a D vitamin szintünk a normál alatt van. Ilyenek például az őszi és a téli hónapok, illetve azok az idők, amikor nem éri elég napfény a szervezetünket. Extrém sok D vitamin magunkhoz vétele nem fogja javítani az ellenálló képességünket. Érdemes kisebb adagokban minden nap fogyasztani, mintsem hetente egy két nagyobb adagban magunkhoz vinni.

D vitamin és a zsírvesztés

Valami furcsa okból valaki, valahol (nevét nem tették közzé) elkezdett kutatást folytatni a D vitamint kutatva, már ami a zsírégetést, zsírvesztést érinti. Majd közzé is tett pár ilyen állítást az interneten, miszerint a D vitamin hatásos lehet a makacs zsírpárnák leküzdésében. Nos, a szomorú tény az, hogy a D vitamin közvetlen semennyire sem befolyásolja a zsíranyagcserét a szerveztünkben.

Az viszont igaz, hogy a D vitaminhiány sok problémát okozhat a hormonháztartásban, kalciumszabályozásban, emellett okozhat hangulatváltozást, és nem megfelelő immunfunkciókat is, viszont konkrétan arra nincsen bizonyíték, hogy a zsírvesztésben bármit is befolyásolna. Talán a D vitaminhiány hormonokra gyakorolt hatása szólhat bele esetleg a zsíranyagcsere folyamatokba, de itt is ott a talán.

Az alacsony D vitamin szint….!

Igen-igen, sokaktól hallottuk már azt a kijelentést, miszerint „Én nem aggódok a d vitamin szintem miatt, én egészséges vagyok, jól vagyok stb.” Nyilván így is van, és természetesen pozitívnak kell lenni, mivel csak ez a hozzáállás visz előre, és ez a hosszú egészség egyik titka is. Viszont nyilván nem szabad amellett sem elmenni, hogy rengeteg ember szenved D vitaminhiányban a földön, az Egyesült Államokban a felnőttek csaknem 41% D vitaminhiányos. Mit is jelent ez? 10 emberből 4-nél nincsen elegendő D vitamin a szervezetében. Tehát mindenképpen fontoljuk meg a D vitamin kiegészítést, különösképpen, ami a D3-mat illeti.

Miért alakul ki ennyi embernél ez a D vitamin hiányos állapot? Nos, a vér D vitamin szintjét nagyban befolyásolja a genetika, az étrend és bizony-bizony az áldásos napfény, amiből bizonyos hónapokban vajmi keveset kap szervezetünk. Ráadásul sokan télen, nyáron bent dolgoznak (iroda, üzlethelység stb.), ahol még ilyenkor is kevés napfény éri Őket. Ezen kívül a D vitaminhiány kialakulásához nagymértékben hozzájárulhat az étkezés (D vitamin tartalmú ételek mellőzése, pl: gomba, a tengeri halak, a halmájolajok, a máj, a tojás, a tej és tejtermékek, a zabpehely és a narancs juice), és sajnos a fentebb felsoroltakkal kombinálva, ez egy totális támadás a D vitamin szint ellen.

Milyen fajtát, és mennyit szedjek?!

A D vitamin minden fajtája jótékony hatással van a szervezetre, különösképpen a D3, tehát ez az, aminek a kiegészítése a legjobban javallott.

Amennyiben tehetjük, úgy érdemes időszakosan méretni a D vitamin szintünket. Amennyiben 20 ng/ml alatti a szint, akkor napi 1000 és 5000 NE szükséges D vitamin kiegészítést gyanánt.

Mindenképpen napi rendszerességgel fogyasszuk és ne heti 1, 2 nagy adagban! Fontos még, hogy a D vitamin zsírban oldódik, így étkezéssel együtt vegyük magunkhoz.

Összegzés

A D vitamin kiegészítés minimálisan, de javíthat a sportteljesítményen azáltal, hogy a normális szintre visszatornásszuk D vitamin szintünket.

Fontos szerepe van az immunrendszer megfelelő működésében, ezáltal ellenállóbakká válhatunk a vírusfertőzésekkel szemben.

A zsírégetésben sajnos kevés szerepe van, tehát aki abban bízik, hogy a D vitamin kiegészítéssel zsírt fog veszíteni, az bizony nagyot koppan!

Amennyiben toppon szeretnénk maradni, úgy érdemes szinte mindig fogyasztani valamilyen D vitamin tartalmú (főleg D3) kiegészítőt, különösen az őszi, téli és a borongósabb tavaszi időkben. A napi D vitamin szükséglet körülbelül 1000-5000 NE -re tehető.

Tehát mindenképpen figyelj oda a D vitamin megfelelő potlására, illetve ha teheted ellenőriztesd D vitamin szintedet évente legalább egyszer.

D vitamin tartamú kiegészítőink:

Olimp Sport Gold-Vit D3+K2 Sport Edition (60 kapszula)

Olimp Sport Calcium D3® Forte (60 tabletta)

Nutrend Curcumin Bioperine + Vitamin D (60 kapszula)