FORMA ÉS FUNKCIÓ

Még mielőtt ismertetnénk a mellszélesítő edzésmódszert, kezdjük egy kis anatómiával.

A mellizom a nagy mellizomból (pectoralis maior) és a kis mellizomból (pectoralis minor) tevődik össze. A nagy mellizomhoz a kulcscsonti (clavicular) és a szegycsonti (sternal) felső és alsó részek taroznak. A nagy mellizom a 6. bordáról, a szegycsontról és a kulcscsont belső részéről kezdődik, és a felkarcsonton tapad. A kis mellizom a 3., 4., és 5. borda porcos részéről indul, és a lapocka felső részén tapad meg. A nagy mellizom felelős a be és lefele forgató mozdulatokért, a kis mellizom pedig a váll előre illetve lefele mozgatásakor stabilizál.

SZÉLESÍTS!

A rövid anatómiai ismertető után csapjunk is bele a közepébe! A mellizom pont nem az a terület, amit a testüket szorgosan építők el szoktak hanyagolni, mégis temérdek tévhit kering avval kapcsolatban, hogy hogyan is lehet megfelelően edzeni. A mellizom külső részének fejlettsége kardinális fontosságú a mellkas szélességében, ezért ennek a területnek a megedzését sem szabad félvállról venni, a siker kulcsa pedig a megfelelő terhelési szög eltalálásában rejlik. A „külső” mellizom fentről és hátulról előre mozgatja a kart, így a leghatékonyabban a kifele álló könyökkel végrehajtott tolódzkodással fejleszthető.

Mivel a tolódzkodás egy nehéz és összetett gyakorlat, így érdemes az edzésed elejére ütemezned. Tekinthetsz erre a gyakorlatra úgy, mint a felsőtested guggolásaira. Kombináld negatív pados nyomással, illetve kábeles tárogatással! A negatív pados nyomásnál érdemes nehezebb kézisúlyzókat használni, mivel ezek sokkal jobban fejlesztik a koordinációs képességet.

MELLSZÉLESÍTŐ EDZÉS
gyakorlat sorozat ismétlés
Tolódzkodás előredölve, könyök kissé kifele 5 10-15
Nyomás negatív padon 3 10-15
Kábeles tárogatás (a kezed mellmagasság alá menjen) 3 15-20

 

Teszteld le és építsd bele mell edzésprogramodba ezt a mellszélesítő gyakorlat pakkot, és a hatás nem fog elmaradni!