Ugye mindenki ismeri azt a mondást, hogy olcsó húsnak híg a leve?! Ez sajnos az élet minden területén hatványozottan igaz, legyen az műszaki cikk, gépjármű, sportszer, élelmiszer és sajnos igaz a táplálékkiegészítő piacra is. De azért, mint mindenhol akadnak kivételek! Nos, ebben a cikkben ezt fogjuk körbejárni, vajon érdemes e beruházni olcsóbb kiegészítőkre, vagy válasszuk a prémium kategóriás termékeket?! Lássuk, csapjunk is bele a közepébe!

Először is említsünk meg pár, véleményünk szerint és sokak véleménye szerint is magasabb minőséget képviselő kiegészítő gyártókat, akik az évek során letettek már annyit az asztalra, hogy nyugodt szívvel tudjuk bárkinek is ajánlani, aki sportol valamit, szóval itt van pléldául az Optimum Nutrition, MuscleTech, BSN, Universal Nutrition, Gaspari, Nutrend, Olimp Sport stb., stb., stb. Ezek a gyártók mind-mind gondos eljárással készítik el termékeiket ügyelve arra, hogy semmilyen egészségkárosító hatásuk ne legyen! Na de várjunk csak! Hiszen mindegyik olcsóbb kiegészítő gyártó is ugyanezt ezt hangsúlyozza, vagy tán tévedünk? Én prémium vagyok, én olcsó vagyok, én hatásos vagyok, vegyél meg, most jól jársz velem….! Hmm és akkor el is érkeztünk az egyik fontos ponthoz, amit mindenképpen körül kell, hogy járjunk! Először is a prémium kérdést, mi számít prémium kategóriának!?

Nos, nyilván nem attól lesz valami prémium, hogy irreálisan drága a többi termékkel szemben ez egészen biztos. Vegyünk példának egy MuscleTech Nitro Tech fehérjét. Adagonként tartalmaz 30! igen jól olvassátok 30g tejsavó fehérjét, e mellett tele van aminosavakkal, glutaminnal és még hozzáadott kreatint is tartalmaz! Hoppá nem rossz arány az is biztos! Igen ám, de itt sokan felhorkannak, hogy ú-ú de hát az a NitroTech 1800g és beleesik a 13.000-16.000 Ft (13.000 Ft alatt nagy eséllyel hamisítvány sajnos, vagy közeli/lejárt szavatosságú motyó) közötti árkategóriába, akkor minek válasszam ezt a „nitrotekkket” mikor kapok már tejsavó fehérjét a piacon, 1kg kb 3.000 jó magyar ropogós forintért, de akár 4kg 10.000 – 11.000 Ft környékén? (láttunk már olcsóbbat is, erre inkább nem térnénk ki, mert nem hinnénk, hogy az fehérje lenne és több mérés is alátámasztja, hogy elég távol áll tőle), Ezek kb. olyanok, mint a kannás bor! Bornak nevezik, de szőlőhöz semmi köze! Oké! Akkor hasonlítsuk össze a dolgokat.

Prémium kategóriás fehérje lásd MuscleTech Nitro Tech fehérjetartalma 30g! adagonként (1 mérőkanál), de vehetjük példának az egyik legnagyobb példányszámban eladott fehérjét a világon a 100% Gold Standard Whey-t az Optimum Nutrition-től, itt az egy adagra jutó fehérje meghaladja a 24g-ot! Ezzel szemben az „occsó-prémium-csuda” fehérjék adagonként tartalmaznak 17-től nagyon maximum 19g fehérjét! Emellett hiányozhat, és javarészt hiányzik belőlük az értékes aminosav profil, ami tulajdonképpen megkoronáz egy fehérjekészítményt. A titok az összetevők arányában és minőségében rejlik! Sajnos egyik wpc-80 vagy hi-anabol, anabol protein nevű csoda sem fog felérni azoknak a gyártoknak a fehérjéihez, akik már letettek valamit az asztalra és jó pár táplálékkiegészítő szaküzlet és webáruház forgalmazza termékeiket.

Nem mehetünk el szó nélkül a gyártási folyamat mellett sem! Egy fehérjénél ez igen is fontos szempont, ugyanis a nem megfelelően előállított fehérjepor (pl egy tejsavó fehérjepor) komoly egészségkárosító hatással is bírhat! (tejsavó…., inkább tej nélkül csak savó és még a többi szarság, kb ilyen az arány egy 4kg/10.000 Ft-os motyónál…) Egy normális fehérjét többszöri szűréssel tesznek 100%-osan tisztává! (mikro, kereszt és ultra szűrés pl MuscleTech Nitro Tech) Általában az „occsó” termékeknél ezen szoktak a legtöbbet spórolni és baromira nem a reklámon! Az is drága, de egy gyárral elkészíttetni (esetleg saját üzem), ami megfelel mindenféle hígénének és megfelelően gyártja le kedvenc fehérjénket, nos, az még ennél is drágább móka.

A kombinált fehérjéknél is ez a helyzet! Nézz csak meg egy „ócsóprémium” csoda összetevő táblázatát, ott ugye muszáj feltüntetnie a gyártónak, hogy mikből tevődik össze a dolog és látni fogod, hogy a fehérje forrás fele legalább szója és egyéb szenny.

Ugye Te sem szeretnél később mindenféle „csuda óccsó” és „csuda prémium” 2kg / 5000 Ft meg 4kg / 10000 Ft os fehérjétől vesedialízisre járni?! Hát persze, hogy nem!

Tömegnövelők! Erre is egy villám kitérés! Meglehet, hogy már 4000 Ft-ért utánad hajítanak 2kg! igen jól olvassátok 2kg tömegnövelőt akcióban, namost itt kb a szénhidrát forrás szín tiszta dextróz a fehérje része meg kb ugyanaz, mint a fentebb említett fehérje csodáknál! Amennyiben tényleg szűkös a keret, akkor válaszd az Olimp Sport Gainbolic 1kg kiszerelését 3500 Ft-ért, mert bár itt 2kg 7000 Ft, de garantáltan minőségi szénhidrát, fehérje részt pakoltak bele a cuccba sőt, még egy kis kreatin is figyel ezek mellett!

Tovább folytatva a dolgokat, a fentebb leírtak igazak az összes többi kiegészítőre, legyen az vitamin tömegnövelő vagy kreatin, ami irreálisan olcsó az nagy valószínűséggel szar is. Ennyi ezen nincsen mit szépíteni, ami túlzottan olcsó abból általában kispórolják a kvintesszenciát! Vizsgálhatjuk továbbá az ízt, oldódást, ez kritikus szempont, mert általában a szuper olcsó tömegnövelőket és fehérjéket egy betonkeverővel sem lehet csomómentesre varázsolni, de itt sajnos meg kell említeni a nagyobb gyártókat is, mert néha nekik sem sikerül ez bravúr! Szerencsére általánosságban, ha egy minőségíbb terméket választasz, akkor nem szokott ezzel probléma lenni, betartva a megfelelő hígítási arányt.

Kreatin téren is hasonló a szempont! Itt különösen fontos a megfelelő tisztaság, mivel azért egy kreatin kúra, ha tetszik, ha nem igenis terhet jelent a kiválasztó szervrendszernek! Namost egy 500g-os kreatin ami kerül 1900 Ft ba szerinted mennyire lehet tiszta? Eláruljuk, semennyire! A Creapure fogalmát még csak hírből sem ismeri. Egy megfelelően tiszta és mikronizált kreatinnak, mint a száraz homok úgy kell kifolynia a kanálból.

Összességében azt el lehet mondani, hogy a táplálékkiegészítők nem csodaszerek, tehát csak azoktól nem leszel izmos, viszont egy megfelelő minőségűt választva igényeidnek megfelelően, tisztességes edzés és étkezés mellett kiváló eredményeket lehet elérni, egészségkárosító hatás nélkül.

Én azt mondom, hogy fehérje téren amennyiben nagy kiszerelést szeretnél vásárolni és prémium minőséget kedvező áron, akkor válaszd például a Nutrend 100% Whey Protein 2250g-os kiszerelését ami most pl a GD kínálatában 13.500 Ft-ba kerül és ráadásul +25%-al több van a dobozban! Azért ez nem olyan rossz, főleg, hogy prémium termékről van szó! De ott van a 4kg-os Mutant Whey is, amit most 18.688 Ft ért lehet megvásárolni és szintén prémium kategória, de az Ultimate Nutrition is tud alternatívát nyújtani a ProStar 100% Whey Protein személyében, amiből most a 2390g 13.790 Ft-ba kerül a GD-nél!

Kreatinoknál is szintén zenész. Simán tudsz jó áron szerezni kreatint a prémium kategóriából, ugyanis az 500g-os Universal Nutrition Creatine monohidrátot már meg tudod venni 4.990 Ft-ért és ennek dobozán a Creapure is ott fog figyelni, tehát a tisztaság garantált!! Ne csessz ki a saját szervezeteddel csak azért mert mondjuk nincs megfelelő kereted arra, hogy vásárolj drágább és minőségibb (relatív drágább de sokkal jobb) kiegészítőt, akkor inkább gyűjtögess kicsit tovább, étkezz becsülettel és amikor összejött a keret rá, akkor válaszd mindenféle képpen a minőséget és hidd el a szervezeted hálás lesz érte! Sajnos egyik sport sem olcsó ez tény.

Végszó pedig legyen az, hogy látjátok a prémium kategória is kínál olcsóbb variánsokat arra, hogy mindenki megtalálja az igényeinek megfelelő kiegészítőt, legyen valaki kezdő, hobbi, vagy profi szintű sportoló. Szervezted meg Te magad vagy és a nem megfelelő minőség választása egyenlő azzal, hogy kiszúrsz saját magaddal! Ezt a hibát meg egyszerűen NE kövesd el!