Az idei legrangosabb testépítő verseny már nagyon a nyakunkon van, egészen pontosan ezen a héten, csütörtökön (2019.09.12.-én) veszi kezdetét az olympiai hosszú hétvége. Már korábban is szerettünk volna az Open kategória és a 212-es kategória esélyeseivel foglalkozni, de valahogy sejtettük, hogy lesznek itt még elég komoly változások az induló versenyzők listájában, illetve a nagy esélyesek között is. Lássuk, hát Mi hogyan gondoljuk az idei Mr. Olympia alakulását, illetve milyen megdöbbentő, vagy várt dolgok történtek a versenyzők háza táján.

Az Open kategória

Talán az egészet ott érdemes kezdeni, hogy Shawn Rhoden tavalyi bomba meglepetése után, mikor is legyőzte a 7x Mr. O bajnok Phil Heath -et mindenki azzal kezdett el foglalkozni, hogy vajon ez egy egyszeri és megismételhetetlen dolog volt Rhoden részéről, vagy újra képes lesz besöpörni 2019-ben a győzelmet és a Sandow-ot?! Nyilván ez több tényezőtől is függhetett volna, Phil kondíciójától, vica-verza Rhoden felkészültségétől és természetesen a többi versenyző teljesítményétől is. Na de és igen itt jön a nagy DE, időközben Rohden-t megvádolták szexuális erőszakkal és zaklatással ezért az a hír járta, hogy diszkvalifikálták a versenyből (ennek ellenére Mi sehol nem olvastuk volna tőle bejelentést, hogy nem fog szerepelni, csak azt, hogy ő ártatlan az ügyben). Phil bejelentette egy hivatalos közleményben, hogy NEM indul az idei Olympián annak ellenére, hogy kvalifikálta magát. Josh Lenartrowicz koponyáján egy daganatot fedeztek fel, így neki is búcsút kell intetnie a versenynek. Természetesen azzal már foglalkoztunk egy korábbi cikkünkben, hogy Cedric McMillan egy speciális invitációnak hála, ott lehet az Olympia színpadán. Ja és állítólag Hadi Choopan az Open kategóriában indul?! Nathan De Asha-t diszkvalifikálták szteroid birtoklás és kereskedelem miatt, és itt van egy atom-brutál Brandon Curry is, aki nem ismer kegyelmet. Hát mi történik itt, kérem szépen? Csapjunk is bele a részletekbe!

Rhoden és Phil küzdelme úgy tűnik, idén nem folytatódik egyrészt azért, mert ahogyan már említést tettünk rá Phil egy hivatalos közleményében megerősítette, hogy nem indul az idei Olympián, másrészt azért, mert Rhodennél nem tudni, hogy fog e versenyezni, avagy sem?! Azok a videók és képek amiket Insta és Facebook profilján közzétett, nos, azokból is nehézkes kitalálni mit szeretne. Elviekben felkészülési módban van és a szexuális zaklatás vádjai után sem hagyta abba a felkészülést…


Az a bizonyos Pittsburgh Pro-s forma!

Rhoden egy nagyon jó adottságokkal rendelkező testépítő, és még korábban napvilágot látott egy sokakat megosztó videó, ami idén egy korai „off season” fázisából került ki, egészen pontosan a Pittsburgh Pro-n levezényelt vendégpózolásáról készült felvétel. Itt tényleg mondjuk ki magához képest és úgy ám blokk rettenetesen fedett és „kövér” volt, utána nem sokkal egy másik vendégpózolásán már egy javított, szárazabb formát hozott, és mostanra elért egy fizikumot ismét, és a régi dagadt megjelenésének nyoma sincsen. Igen ám, de itt két kérdés máris felmerül! Elég ez a jelenlegi forma a győzelemhez úgy, hogy van 2 nap a versenyig, illetve egyáltalán fog versenyezni Rhoden? Jelenleg ez a két nagy kérdés áll fent vele kapcsolatban. Az egykori testépítő legenda Dennis James azt nyilatkozta, hogy Rhoden csak a saját elfoglaltsága véget edz. Mi is egy picit kevésnek érezzük a jelenlegi formáját egy esetleges győzelemhez, de meglátjuk…


Rhoden az Olympia előtt! Vajon ha indul, akkor ez elég lesz egy top 3-hoz? Netán egy győzelemhez?

Phil Heath-re most annyiban térnénk csak ki, hogy a nagy revans elmarad, és a 7x Mr. Olympia idén már egészen biztosan nem viszi el a Sandow-ot. Természetesen a közleményében nem végleges visszavonulásról beszélt, és az edzést sem hagyja abba, szóval várjuk a jövő évet, de valahogyan azt kell mondanunk, hogy nem ért minket meglepetésként a dolog.


Bízunk benne, hogy a következő évben Phil is meglep minket egy one & only comeback-el!

Na, de kanyarodjuk vissza a jelenhez. Brandon Curry, William Bonac, Roelly Winklaar, Cedric McMlillan, Dexter Jackson, Luke Sandoe….! Ők mind-mind a győzelemre hajtanak és szerintünk is ezek a versenyzők a legesélyesebbek arra, hogy borsot törjenek egymás orra alá.


Erre a most muscular pózra csak az embertelen jelző illik! Brandon Curry

Véleményünk és az emberek nagy többségének a véleménye szerint Brandon Curry és Roelly Winklaar volt az a két builder, aki megint embertelen nagyot ment, és hatalmasat tudott javítani a fizikumán szó szerint. Curry az Arnold Classic győzelme után mentálisan és ebből kifolyólag fizikálisan is egy hatalmas nagy erőfröccsöt kapott és arra a formájára, amit az Arnoldon prezentált a progress képek és videók alapján rátett egy lapáttal és tényleg nem viccel! Győzni akar! Eszméletlen karjai, mellizma és háta van Curry-nek, szóval tényleg minden esélye megvan, hogy nyerjen!

Roelly? Roelly lassan tényleg ki fog pukkanni! Még több massza még nagyobb forma….! Félre értés ne essék, szeretjük Roellyt, mert kiváló teljesítményt nyújt a színpadon, de karjai, mellei már így is hatalmasak, és véleményünk szerint, amit már régebbi cikkeinkben is kifejtettünk, inkább kéne javítani a szimmetria/szárasság kombón, mint a tömegen. Bár lehet, hogy a szárassággal nem lesz probléma, sőt! Ők ketten egészen biztosan befolyásoló tényezők lesznek, és ha Rhoden elindul, akkor nagyon alaposan fel kell kötnie a gatyáját, mint ahogyan Cedricnek és Bonacnak is.

Cedric-Bonac, Bonac-Cedric….! Ők ketten már vívtak egy csatát az idei Arnold Classic Ausztrálián, itt Bonac lett az első és Cedric a második. Bonac a 2018-as Olympián is előrébb végzett, mint Cedric, és a 2019-es Arnold Classicon is. Ebből kiindulva és abból, hogy Cedric az idei Arnold Classic-ok után katonai terepgyakorlatra ment (korábbi cikkünk) és kevesebb ideje jutott a megfelelő edzésre, pihenésre és táplálkozásra, kérdéses, hogy hogyan tud beleszólni az idei rangsorba?! Vajon Bonac újra maga mögé fogja utasítani, vagy az az összezörrenés és kapcsolata megromlása az edzőjével Niel Hill-el az Ő felkészülését is befolyásolta volna? Meglátjuk, mindenesetre Bonac folytatta a felkészülést és elmondása szerint hatalmas edzéseket töltött el Roelly Winklaar-el.


Bonac és Winklaar

Természetesen nem szabad leírni a pengét Dextert Jackson-t és Luke Sandoe-t sem. Dexter a Tampa pro-n hatalmas formát hozott, mint ahogyan Sandoe is. Dexter ma holnap 50 éves és talán úgy van vele, hogy az idei lesz neki az utolsó Olympiája, ezért tövig nyomja a gázpedált. Egy biztos, hogy mind a ketten nagyon jó formában vannak és mintha Luke javított volna a bicepszei szeparáltságán és a középszekcióján is.


A közel 50 éves testépítő legenda, Dexter "The Blade" Jackson!

Időközben sajnos történtek szomorú események a 2019-es Olympia előtt. Josh Lenartowicz, mint ahogyan fentebb írtuk kénytelen kihagyni a versenyt, ugyanis egy daganatot találtak a koponyáján. Egyelőre, nem tudni, hogy hogyan alakul a karrierje, minden esetre a gyógyulás mindennél fontosabb, így ezúton is mihamarabbi felépülést kívánunk Josh-nak!


Mielőbbi gyógyulást Josh!

Akkor hát összegezzünk! Mindenképpen érdemes picit rátérni azoknak a versenyzőknek az erősségeire, akiket fentebb taglaltunk.

Amennyiben Shawn Rohden elindul a versenyen, úgy a legnagyobb fegyvere a többiekkel szemben a szimmetria/tömeg aránya lehet, illetve a négyfejű combizmai és középszekciója is kiemelkedő a mezőnyben. Véleményünk szerint tavaly is ezekkel az erősségeivel nyerte meg a versenyt Heath-el szemben. Az egyik, ha nem a legnagyobb esélyes az ide Sandow-ra, az Brandon Curry, ehhez kétség sem férhet. Curry egy középmagas testépítő és az elmúlt 2 évben a fizikuma robbanásszerű fejlődésen ment keresztül, elég csak ránézni a hátára a mellére és a karjaira. Légvédelmi ágyúk, ugyan úgy, mint Roelly-é, azzal a különbséggel, hogy Curry karjai méretben sokkal jobban passzolnak a fizikumához, mint Roelly „ágyúi” az ő esetében. Magyarul Curry szimmetriában is jobb Winklaar-nél. Talán, ami negatívumot fel tudunk nála hozni az a has, de az is csak úgy, ha tűt keresünk a szénakazalban.


Brandon Curry a legnagyobb esélyes

Roelly Winklaar kétség kívül méreteivel erősít, de azokkal nagyon! Ez egy nagy pozitívum, de egyben negatívum is, mivel szerintünk azoknak, akik szeretik az extrém méreteket örömet fog okozni, viszont Rhoden tavaly elindított valamit a testépítés világában, és talán újra előkerült a méret és szimmetria arány, így viszont Roelly maximum az első 3-ba kerülhet be, de Olympiát nyerni szerintünk nagy valószínűséggel nem fog.


Ez már nem emberi! Úgy tünik Roelly nem csak hatalmas, hanem atom száraz is lesz a versenyen!

Az Openes mezőny viszonylag középmagas testépítőkből áll, de ott van Cedric McMillan, akiről szintén nem szabad megfeledkezni. Igaz, hogy tavaly csak a 9. helyen végzett (erős mezőny volt a tavalyi), most viszont olyan nevek nincsenek a listán, mint Phil Heath, lehet Shawn Rhoden se fog versenyezni, illetve Nathan De Asha se lép föl a színpadra és Big Ramy-t is elengedtük erre az évre. Ez egy lehetőséget jelenthet Cedricnek. Piszkosan jó adottságai vannak ehhez a sporthoz, másrészt szerintünk kifejezetten üde színfoltja a mezőnynek a magasságával és tömeg/szimmetria arányaival. Pózolásairól pedig egytől egyig sugárzik a profizmus. Neki a legnagyobb gondja véleményünk szerint a megfelelő száradás szokott lenni, de amikor ez megvan, akkor tarol, mint például a 2017-es Arnold Classic-on is tette. A nagy kérdés az, hogy fel tudott e készülni megfelelően erre az Olympiára?!


Vak pózolás Cedric módra! Kiváncsian várjuk mit gurít az Olympián!?

Akikre mindenképpen érdemes kitérni még, az Dexter Jackson, William Bonacés Luke Sandoe. Dexter igazi veterán és talán vajmi keveset változott az évek alatt. Többszörös Arnold Classic győztes és Mr. Olympia bajnokként is állt már a színpadon, szóval egy igazi legenda. Viszont a vajmi keveset nem véletlenül jegyeztük meg, ugyanis hiába hozott fantasztikus formát a Tampa Pro-n, bicepsze szenvedett már el komolyabb sérülést és mégis csak ma holnap 50 éves, szóval a penge azért kezd már egy picikét életlen lenni. Ezért nála szintén nem érezzük úgy, hogy győzelem esélyes lenne, illetve van egy olyan érzésünk, hogy az első háromban se fog szerepelni. Ettől függetlenül persze a korához képest remek összképpel rendelkezik és egy fantasztikus pózőr.


A Penge azért még Penge!

Bonacnál már más a helyzet. Szerintünk nagyban beleszólhat az első 3 hely alakulásába, mivel ő is rendkívüli háttal, bicepszekkel büszkélkedhet akárcsak Curry, emellett a lábai is az első osztályban szerepelnek. Idén (is) kiemelkedő teljesítményt nyújtott, Arnold Classic 2. hely, Arnold Classic Australia 1. hely és azért az a tavalyi Mr. O 4. hely se rossz, szóval tényleg tűkön ülünk, hogy mi lesz a vége ennek a Show-nak! Pozitívum még Bonacnál, hogy az esetek nagy többségében kiválóan választja meg a pózolása elemeit, Luke Sandoe-val ellentétben.


Nincs irgalom Bonac részről! Közvetlen az Olympia előtti forma!

Luke Sandoe Luke Sandoe! Ő az a testépítő, aki nem tartozott a kedvenceink közé és akkor még finoman fogalmaztunk (főleg Mr. GD volt kiborulva tőle), de mostanra egyre jobban kezdi magát megkedveltetni velünk. No nem ami a zeneválasztását illeti a pózolásaihoz, az még most se a kedvencünk, de folyamatosan javít a fizikumán, a karjai, négyfejű combizmai is egyre jobbak, és úgy vettük észre, hogy ha középszekcióján is tudott javítani az idei Olympiára. Érdemes rajta tartanunk a szemünket, mert márciusban az Arnoldon Cedric McMillannal vívott párharcból a 3. helyért ő került ki győztesen, és a Tampa Pro-n is egy elegáns 3. helyet szerzett meg. Szurkolunk neki!


Az Olympia előtt! Luke Sandoe! Ahogyan írtuk, sokat javított bicepszein, lábain és még egy kicsit a hasán is.

És itt van egy várt-váratlan fordulat, a júliusi Vancuver Pro-n az Open kategóriában indult, ennek ellenére nem gondoltuk volna, hogy Hadi Choopan az idei Olympián nem 212-ben, hanem az Openben indul! Mi a szösz! Az biztos, hogy erre az évre mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy ne lenne felkavarva az állóvíz! Bizonytalan indulások, diszkvalifikáció, visszalépések, egyik súlycsoportból a másikba igazolás alig pár nappal az Olympia előtt….! Nade kanyarodjunk vissza Choopan-hoz. Érte hideg meleg ebben az évben, vízum problémák, csalás vádja, ennek ellenére azt kell mondanunk, hogy az első Open kategóriás versenyét meg is nyerte, méghozzá a Vancouver Pro-t (ugye itt vádolták meg csalással vállai miatt). Az, hogy Hadi átigazolása milyen beleszólással lesz az idei Openes rangsorba, azt egyelőre jótékony homály fedi. Viszont mindent lehet rá mondani, csak azt az egyet nem, hogy ne lenne kondicionált és kellőképp felkészült. Mi Luke Sandoe-val, vagy Dexter Jackson-al tudnánk elképzelni csatázni, mivel felépítésüket tekintve hasonló fizikummal bírnak. Várjuk a Call Out-okat!


Kiváncsian várjuk Hadi mire jot az Openben!? Szurkolunk neki!

Összességében a mi jövendölésünk a Mr. Olympia Open kategóriájában a következő:

 1. 1. Brandon Curry
 2. 2. Shawn Rhoden (amennyiben indul)
 3. 3. William Bonac
 4. 4. Roelly Winklaar
 5. 5. Dexter Jackson
 6. 6. Luke Sandoe
 7. 7. Hadi Choopan
 8. 8. Cedric McMillan
 9. 9. Steve Kucklo
 10. 10.Juan Morel

Mi így látjuk az idei Olympia alakulását az Openes srácoknál! 

A 212-es divízió

Hát igen! Mint ahogyan az Open kategóriánál, úgy itt is megvannak azok a versenyzők, akik az évek alatt hol előrébb, hol hátrébb végeznek egymás előtt, vagy mögött! Na ezt jól leírtuk!


A 7x-es 212 bajnok Flex Lewis

A 212-es kategória egyeduralkodó királya a 7x győztes Flex Lewis annak ellenére, hogy a tavalyi győzelmével automatikusan kvalifikálta magát az idei Olympiára, már régebben egy nyilatkozatában mondta, hogy egyenlőre szeretne visszavonulni és elviekben 2020-ban az Open kategóriában indulni. Tehát az már biztos, hogy nem Flex Lewis lesz a 2019-es 212-es bajnok, (nem Hadi Choopan) így 100% az esélye annak, hogy új királyt fogunk avatni a 212-es divízióban!


Ahmad Ashkanani nem sokkal az idei Olympia előtt

Az évek alatt nem csak Lewis volt domináns szereplője a 212-es kategóriának, hanem Jose Raymond, David Henry, Ahmad Ashkanani, Derek Lunsford is. Ők szinte mindig ott voltak a top 5-ben, viszont tavaly közbeszólt Kamal Elgargni, aki már a 2018-as Olympia előtt jelezte, hogy érdemes rá odafigyelni, mert jött látott és győzött a ’18-as Arnold Classic-on. Most, hogy Lewis nincs, hogyan fog alakulni a rangsor? Ráadásul az sem elhanyagolható tényező, hogy Nekünk van egy KÖKÉNY BÉLÁNK! Lássuk mi, hogy gondoljuk!


Kamal Elgargni a 2018-as Arnold Classic-on

Lewis távozása miatt nagy lehetőség nyílik az eddigi top 5-ben szereplő srácoknak az előrelépésre és velük együtt a feltörekvő 212-es buildereknek is. Az igazság az, hogy szinte mindegyik versenyző egytől egyik kiváló formában van.


David Henry a 212-es veterán

Kamalnak erős a középszekciója és a négyfejű combizma, David Henry a maga 44 évével is fenomenálisan néz ki, Ashkanani szintén masszív kondicióval rendelkezik, kellően száraz és erezett, és Derek Lunsford is feszül rendesen, szimmetriában és kondicionáltság terén csillagos jeles, mint mindig. Talán a „futóművein” lenne mit még javítani. Sajnos Jose Raymond Lewis-hez hasonlóan kvalifikációt nyert a versenyre, de 2018-ban elállt minden megmérettetéstől és idén februárban egy csípő műtéten is túl esett.


Derek Lunsford és a vákumja az Olympia előtt

 Itt a 212-ben megmondjuk a frankót egy top 5-öt merünk megtippelni, de még mielőtt ezt megtennénk, ejtsünk azért pár szót a Mi Kökény Bélánkról, aki lehengerlően zseniális formában van, és ugye ott van a kvalifikáltak között ebben az évben!

Béla minden kétséget kizáróan a magyar testépítés egyik meghatározó alakja, és mivel ebben az évben a Wings of Strength Romania Muscle Fest Pro IFBB versenyen diadalmaskodott az első helyen végezve, így ott lehet az Olympián a 212 fontos kategóriában. Már a romániai versenyen is szédületesen nézett ki, de azóta szerintünk még jobban fest. Már most kellőképpen száraz és még van pár nap a versenyig. Elfogultság ide vagy oda, amennyiben ilyen lehengerlő formát tud nyújtani a színpadon, úgy szerintünk van esély arra, hogy az első 5-ben végezzen! Sőt még előrébb is.


Kökény Béla nem sokkal a 2019-es Olympia előtt

Mi a következőképp látjuk a 212 fontos kategória alakulását:

 1. 1. Kamal Elgargni
 2. 2. Derek Lunsford
 3. 3. Ahmad Ashkanani
 4. 4. Kökény Béla
 5. 5. David Henry

 

Nos, ezek a mi jóslataink és gondolataink az ide Mr. Olympiáról. Már nincs sok hátra, csütörtökön kezdetét veszi a testépítés és fitnesz világ legnívósabb eseménye és utána nem sokkal  lehull a lepel! Tűkön ülve várjuk!

Egy két korábbi progress videó pár nagyágyútól

Shawn Rhoden


Brandon Curry


Roelly Winklaar


Dexter Jackson


Derek Lunsford


Ahma Ashkanani