Biztosan mindenki belefutott már magasröptű állításokba kondis pályafutása alatt, amiket vagy fenntartásokkal kezelt, vagy nem. Mi most összeszedtünk 73 ilyen magasröptű állítást a kondis élet mindennapjaiból a kevésbé durváktól az egészen elképesztőkig! Nem minden arany, ami fénylik szokták mondani, tehát ne dőlj be minden olyan állításnak, amit éppen a teremben hallasz! Lássuk is milyen aranyköpéseket sikerült összegyűjtenünk:

 

„A haspréstől és a felüléstől kockás hasad lesz!”
Nos, ez az állítás így önmagában egy határtalan nagy marhaság! Amennyiben simán csak felüléseket és haspréseket csinálsz, lehet, hogy a hasfalad erősebb lesz, viszont amennyiben nem megfelelően táplálkozol, úgy kizárólag a derekad körméretét fogod növelni. Persze mindenki ismer a kondiban egy genetikai szörnyeteget, de ők egy másik rendbe tartoznak!  

 

„Csak egyszer eddz meg egy izomcsoportot egy adott héten!”
Ez az állítás is egészen biztosan egy helyi „Roni Kólmentől” pattanhatott ki valamikor az ősidőkben, mivel elég régi állításról beszélünk! Nyilván nem éppen egészséges megedzeni mindennap ugyanazt az izomcsoportot (izomfejlődés szempontjából egészen biztosan nem), viszont igenis lehet, sőt kell is úgy variálni a heti edzésleosztást, hogy bizonyos izomcsoportok többször beleessenek a szórásba, főleg azok, amik le vannak maradva. A regeneráció két edzés között nyilván egyénfüggő, de semmiképpen sem kell, 1 hetet kihagyni mondjuk két mellezés, vagy bicepszezés között!

 

„Mindenképpen szükséges megváltoztatnod az egész edzésedet 8 hetente!”
Annyi biztos, hogy hosszútávon mindenképpen érdemes változtatásokat eszközölnöd az edzésterveden, mivel az izmaid adaptálódnak (megszokják) a gyakorlatokhoz, így néha érdemes pár gyakorlat sorrendjét, vagy magát a gyakorlatot lecserélni. Viszont ez így önmagában hülyeség, hogy Neked 8 hetente meg kell változtatnod az edzéstervedet.

 

„Ha 60 percnél tovább edzel, az katabolikus (izomlebontó) az izmaid számára!”
Nos, ekkora hülyeséget keresve sem tudnánk kitalálni! Minden edzés legyen az 20 vagy 30 perc esetleg 1,5 óra, katabolikus folyamatokat indít be a szervezetedben. Tehát tök mindegy mennyit edzel (amúgy az ideális edzéssel eltöltött idő kardióval együtt kb. 1,5-2 óra között mozog) az izmaid be fognak lépni a katabolikus állapotba. Ilyenkor edzés végén egy jobb tejsavó fehérje +szénhidrát (igény szerint kreatinnal, glutaminnal megerősítve) turmix gyorsabban beindíthatja a regenerációs folyamatokat csökkentve a katabolikus (izomlebontó) állapotot.

 

„Legalább 3x érdemes edzened, hogy szembetűnő eredményeket érjél el!”
Ez így önmagában nem állja meg a helyét! Nyilván jobb egy 3, 4 esetleg 5 napos edzésleosztás, viszont, ami nagyban befolyásolja a fejlődésed, az az edzésvolumen. Amennyiben egy 5 napos leosztásnál edzésenként alig csinálsz pár gyakorlatot, akkor egy 2 napos leosztástól ahol nagyobb az össz volumen, sokkal jobban fogsz fejlődni, mint egy 5 napostól, ahol kisebb. Ajánljuk a heti 4 órás edzés cikkünket!

 

„A kardió önmagában elég arra, hogy elérd az álom formádat!”
Jó! Ugorjunk…..!

 

"Egy diétánál ahol a zsírvesztés a cél, drasztikusan kell csökkentened a bevitt kalóriákat, hogy beinduljon a fogyás!"
Nyilván vannak az úgynevezett „sokk” diéták, amit testépítők szoktak alkalmazni egy-egy verseny előtt, ahol 0g -ra csökkentik a napi szénhidrát bevitelt, hogy rapid gyorsaságú eredményeket érhessenek el! DE! és itt jön a DE! kalória és kalória között is óriási különbség van, és nem mindegy, hogy 500 kalóriát vittünk be szénhidrátból, zsírból vagy netán fehérjéből! Amennyiben magát az össz kalória mennyiséget csökkentjük (tehát nem csak a szénhidrátból származó kalóriákat) akkor bár extra gyors lesz a fogyás, viszont rendesen fogsz izomból is ledobni, ráadásul, amikor befejezed ezt a diéta akármit, akkor pillanatok alatt vissza fogod szerezni a ledobott felesleget. Hasznos cikkünk lehet a témában a Szénhidrát megvonás rövid cikkünk!

 

„A felhúzás tulajdonképpen egy quad, azaz négyfejű combizom gyakorlat!”
Nos, ez az állítás így önmagában helytelen! Lehet, hogy a „quadok” viszonylag nagyobb szerepet kapnak a felhúzásnál, viszont megannyi más izom is dolgozik a végrehajtása közben. Ilyenek például hátsó combizmok, amik szintén nagyobb szerepet kapnak, illetve dolgozik a hasizom a laterális izmok, szóval önmagában kijelenteni, hogy a felhúzás egy négyfejű combizom gyakorlat, badarság.

 

„Lehetetlen egyszerre fogyni és erősödni!”
Ez az állítás sem teljes mértékben igaz! Nyilván sokkal nehezebb egy keményebb diéta alatt erősödni, viszont vegyünk egy olyan példát, amikor egy túlsúlyosabb ember kezdi meg ledobni kilóit. Ilyenkor a teste folyamatosan könnyebbül meg a felesleges súlytól, és ha még ezt egy megfelelő fehérje dús és alacsony szénhidráttartalmú étrenddel megtámogatja plusz pár teljesítmény növelő kiegészítővel, akkor bizony igenis erősödhet a fizikuma és az alacsony szénhidrát bevitel miatt teste előbb-utóbb a zsírraktárakhoz fog nyúlni, ami bizony nem is olyan rossz energiaforrás. Testépítőknél más a helyzet! Nálunk egy alacsony szénhidrát tartalmú étrend bizony járhat erőcsökkenéssel, viszont amennyiben telítetlen zsírokkal megfelelően kompenzálják a kieső kalóriákat a szénhidrát megvonásból, úgy megtarthatják erőszintjüket a diéta alatt is.

 

„Szálkásításnál válts kisebb súlyokra és csinálj magasabb ismétléseket, hogy zsírt égess!”
Újabb aranyköpés a kondizás nagyjaitól! Na, jó, nyilván pici igazság van abban, amit mondanak, hogy formásításnál a magasabb ismétlésszám jobban segíthet elérni a kívánt célt, viszont, ami a szálkásítást, azaz a zsírvesztést befolyásolja az nem más, mint a megfelelő diéta! ÉS PONT! Nincs olyan edzés, ami a megfelelő étkezés hiányában szálkássá varázsolna!

 

„A lábedzés opcionális!”
Hát igen! A láb edzése sokaknál opcionális! Ki nem látott már a kondiban olyat, hogy felül szikla méretű csóka, lentebb már csak árnyéka önmagának és csoda, hogy nem rogyik össze! A megfelelően kidolgozott és erősített lábak amellett, hogy rendkívül mutatósak, sok egyéb más gyakorlatban erősebbé teszik a felsőtestet azáltal, hogy nagyobb súlyt vagyunk képesek elbírni miattuk! Tehát a láb edzés nem opcionális, a lábakat drákói szigorral EDZENI KELL!

 

„A kreatin egy szteroid!”
Igen, igen! A sokszor elhangzott brillírozás sokak szájából! Nos, erre mit is tudnánk írni….! Igen ezeknek az embereknek is van szavazati joguk…..! A kreatin egy aminosav származék és teljesen természetes, bizonyos ételekben is előfordul (pl. vörös húsok). Lehet, hogy növeli a teljesítményt, mint a szteroidok, viszont se nem hatásmechanizmusában, se nem összetételében nem egyezik az illegális teljesítmény fokozókkal!

 

„A tejsavó fehérje kiegészítők nem természetesek!”
A tejsavó fehérje készítményeket akármilyen meglepő egyes anti tápkiegeseknek, tejből nyerik ki, különféle eljárásokkal. Nyilván a megfelelő szűrés és elkészítés kulcsfontosságú a fehérjekészítmények előállításánál, mivel a nem megfelelően szűrt (megfelelő tisztaságú) fehérje igenis lehet egészségkárosító. Ezért bízz mindig neves gyártók fehérjéiben, mint amilyen a MuscleTech, Nutrend, Olimp Sport és még sorolhatnánk.

 

„Edz izombukásig minden egyes szettnél!”
Nos, ez a lehető legnagyobb baromság, amit tehetsz edzéseid alatt! Azáltal, hogy növeled a sérülések kockázatát, könnyen a túledzettség ármányos bűvkörébe eshetsz! Emellett a bukásig való edzés egyesek szerint hatékony, mások szerint nem. Mi úgy gondoljuk, hogy megfelelően adagolva, edzőpartnerrel működhet bizonyos mértékig a dolog, de hogy minden szetted bukásban végződjön, na azt senkinek sem ajánljuk!

 

„Az a zsír az edzés hatására izommá alakul!”
Hát igen ez baromságok baromságának a baromsága! Egyszerűen imádjuk, amikor valamelyik makulátlan elmének az örök ragyogása felcsillan a teremben, és egy kósza gondolat erejéig megcsillogtatja nagyságát ezzel az állítással! Nem, a zsír nem alakul át izommá, max. kemény munkával és elszántsággal le lehet dolgozni, közben meg az izmokat erősíteni, így a zsír ledolgozásával válnak láthatóvá az izmok! Na, lapozzunk!

 

„Az izom zsírrá alakul, (főleg ha szeded ezeket a hülye porokat – by anti tápkiegesek) ha abbahagyod az edzést!”
Ez kb. annyira aberrált, hogy már briliáns! Legalább annyira, mint a zsír izommá alakul edzés hatására állítás! NEM, az izom nem fog zsírrá alakulni, maximum a csökkent fizikai aktivitás/terhelés hatására az izmok veszítenek méretükből és erejükből, mivel a szervezet nem arra törekszik, hogy izmos legyen! Emellett a hízásra hajlamos embereknél a csökkent fizikai aktivitás és az elfogyasztott étel hatására beindul a zsír felhalmozása. De még egyszer, az izom NEM alakul át zsírrá, amikor esetleg abbahagyjuk az edzést!

 

Nos, a „kondis aranyköpések” és örült állítások első felvonását itt befejezzük, mert már így is eléggé kiégtünk ezek felidézésétől, viszont hamarosan folytatjuk, és újabb zsenialitásokat olvashattok majd!