HIPOTÉZIS

Amikor még a gépek nem voltak olyan elterjedtek bizony a széles fogású húzódzkodás segített abban, hogy a hátizmokat olyan szélesre tudják fejleszteni, mint Batman kitárt „ponyvája”. A tapasztalat viszont az mutatja, hogy sokaknak ez a gyakorlat túlságosan is nehéz. A kábeles lehúzásnál viszont szabadon lehet állítani a terhelést, így elterjedtebb lett ez a gyakorlat a hátizmok szélesítésére.

 

LEHÚZÁS

A lehúzás fix helyzetben tart, ezért jobban tudsz a széles hátizmodra fókuszálni és pontosabban lőheted be a szükséges terhelést.

HÚZÓDZKODÁS

A széles fogású húzódzkodás, mint ahogyan említést tettünk rá egy régóta elfogadott hát szélesség növelő gyakorlat, főleg ha ráadás extra súllyal is tudod csinálni.

KUTATÁSOK

A James Cook Egyetemen ugyan olyan fogásszélességgel és kéztartással hasonlították össze a lehúzást a húzódzkodással. Mind a két gyakorlat hatékonyan tudta munkára fogni a széles hátizmot, viszont a húzódzkodásnál dolgozott még a bicepsz és a gerincfeszítő izom is.

KONKLÚZIÓ

Két gyakorlat tulajdonképpen ugyanolyan mértékben aktiválta a széles hátizom izomrostjait.

 A „funkcionális” erőszint növeléséhez a széles fogással végrehajtott húzódzkodás sokkal jobb, mert hatékonyabban megdolgoztatja a bicepszet és a hát alsóbb izmait. A lehúzás viszont ideálisabb a széles hátizom izolálására, tehát sokkal célzottabban meg lehet dolgoztatni a bicepsz és az alsó hát kizárásával. Amennyiben szeretnéd mind a két gyakorlatot hatékonyan alkalmazni, akkor kezd a menetet a húzódzkodással, majd jöhet a kábeles lehúzás.