Mint köztudott a testépítők évek óta használják a ferde padot vagy a döntött padot (ahogy tetszik) fekvenyomásnál a mellizmuk felső résznek építéséhez.  Kétség nem férhet hozzá, hogy a fekvenyomás ferde padon az egyik legjobb gyakorlat, ha mellünk felsőbb részein szeretnénk a tömeget gyarapítani.

Viszont a közelmúltban történtek kutatások, hogy létezhet e más alternatív módszer a mellizom felsőbb régióinak dagasztására és a válasz IGEN! Ez pedig nem más mint a fekvenyomás fordított fogással. Véleményem szerint talán még jobban megdolgoztatja a mellizom felsőbb régióit, mint a fekvenyomás ferde padon (személyes tapasztalat), ettől persze vétek lenne kihagyni bármelyiket is edzésprogramunkból!

Természetesen az eredmények változhatnak, annak függvényében, hogy valakinek milyen az úgymond „test mechanikája” az izmok hogyan reagálnak a fejlődésre, milyen a tapadásuk, stb. Ez eléggé egyénfüggő. Ettől független, mint ahogyan fentebb is írtam simán hozzá lehet csapni az edzésetekhez, amennyiben egy új irányt szeretnétek neki adni.

A NORMÁL FEKVENYOMÁS GYAKRAN TORKOLLIK ÍZÜLETI FÁJDALMAKBA, DE A FEKVENYOMÁS FORDÍTOTT FOGÁSSAL (RGBP) JOBBAN MEGKÍMÉLI AZ ÍZÜLETEKET ÉS JAVÍTHATJA NYOMÓERŐDET IS.

Ausztrál kutatók beszámolói azt bizonyítják, hogy azoknak a súlyzós edzést végző egyének, akik a ferde padot választották fekvenyomáshoz a felső mellizomban mért izomaktivitásuk csak 5% -kal volt több, mint ha egyenes padon nyomtak volna fekve. Ezt egyébként a Journal Of Strength & Conditioning című kiadványukban tették közzé.

Egy másik, kanadai tudósok által végzett vizsgálat pedig azt mutatta ki, hogy azoknál, akik a fekvenyomást fordított fogással végezték, az izomaktivitás a mellizmuk felsőbb régióiban 30%-kal magasabb volt, mintha csak simán nyomtak volna fekve normális sztenderd fogással.

KONKLÚZIÓ : FEKVENYOMÁS FORDÍTOTT FOGÁSSAL

Amennyiben figyelembe vesszük azt, hogy az izomaktivitás mérésénél hány izomrostot dolgoztat meg egy adott gyakorlat (márpedig bizony nem elhanyagolható szempont…), akkor kijelenthetjük, hogy a fekvenyomás fordított fogással jobban megdolgoztatja a felső mellizmot, mint a fekvenyomás döntött padon. Természetesen minden kutatás képezheti vita tárgyát, mint ahogyan ez is. Viszont szem előtt tartva a leírtakat és a kutatások által alátámasztott tényeket, a fekvenyomás fordított fogással kiváló kiegészítése lehet a már meglévő edzésednek, hogy egy új gyakorlattal váratlanul sokkold mellizmaid felsőbb régióit.

Próbáljátok ki!