Sok tévhittel ellentétben igenis lehet profitálni a napi két edzésből, sőt! A rutinos „iparosok” a napi két edzést meghallván minden kétséget kizárólag egyből Arnold Schwarzenegger-re gondolnak, mivel ő használta előszeretettel ezt a módszer a 70-es években. Az osztrák tölgy minden izmot heti háromszor edzett le, ráadás bombaként mindennap hasazott és vádlizott. Kemény mi?

Nos, nyilvánvaló, ha nem osztja ketté a napi edzéseit, akkor a 4 órás maratoni „fűtéseket” jelentett volna számára. Most biztos sokan azt mondják, hogy nem vagyok profi testépítő így minek nekem a napi két edzés?! Tulajdonképpen nem kell, hogy profi legyél és nem is kell versenyre készülnöd. Az Arnoldéhoz hasonló módszerrel elkerülheted a tested indokolatlan túlterhelését és jócskán növelheted az edzésvolument, ezáltal pedig fokozod az izomnövekedést. Ráadásul a tested is sokkal könnyebben fogja tolerálni a napi két edzést, mintha egybe sűrítenéd őket!

MI FÁN TEREM?
Tulajdonképpen ez egy olyan módszer, amivel meglehetősen nagy összvolumenű edzésmunkát lehet elvégezni, és a tested is esélyt kap az elegendő regenerálódásra. Természetesen több felosztási rend is létezik, erre is ki fogunk térni a cikkben.

MIÉRT VÁLIK BE!
A két edzés/nap edzésleosztás azért működik, ellentétben ha maratoni edzéseket tartanánk, mivel ahogyan már említettük a teljes edzésvolumen összességében nagyobb lesz, (több edzésen összesen több edzésmunka) és emellett a központi idegrendszert sem sokkoljuk le.

NAGY/KISEBB KOMBINÁCIÓ
Ez a stílus naponta kétfele osztja a nagyobb izomcsoportokat, mint amilyen a mell, hát, váll illetve combfeszítő, és a kisebb izomcsoportokat, a karokat, has, vádlik. Amennyiben mondjuk 8 sorozatot tudnál bicepszezni hátazás után, így ezzel a módszerrel többre leszel képes a napi második edzésen, mivel a bicepszed nem lesz annyira fáradt, mint a hátedzésed után. Ugye azért egy hátazásnál is dolgozik a bicepsz.

A "NAPI 2" ALAPOK

  • Először csak hat hétig csinálj napi két edzést próba gyanánt.
  • Annak érdekében, hogy ne „ütközzön” a zsírégetés és az izomépítés (pl. diéta alatt), a kardiót picivel ébredés után végezd, a súlyzózást pedig délután/este.
  • Amennyiben kétszer nem tudsz lejutni a terembe egy nap, akkor a napi 2 edzés kiválóan működik úgy is, ha az elsőt a teremben végzed súlyokkal, gépekkel, a másikat pedig délután/este otthon szabadsúlyos gyakorlatokkal.

"NAPI 2" EDZÉSÖTLETEK

  • Akár egy nagyobb izomcsoportnál is használhatod a napi 2 edzésmódszert! Például lábnapon délelőtt megsemmisíted a combfeszítőidet, majd délután a combhajlítóidat és a vádlikat. Nyilván több sorozat ismétlés, vagy akár gyakorlat ki fog férni a csövön ezzel a módszerrel.
  • Minimum 6 óra teljen el a két edzés között! Fokozottan figyelj a tápanyag és folyadékbevitelre, mert „a napi 2” bizony kemény menet!
  • Ez az edzésmódszer a nagyon elfoglaltaknak is jól jöhet. Amennyiben heti két napod van arra, hogy átdolgozd a tested, akkor a szükséges 4 edzést így két nap alatt is el tudod végezni: kettőt az első és kettőt a második napon.

REGGELI KARDIÓ
Ez az egyik legelterjedtebb változata a napi két edzésnek. Reggel kardiózol egy egészségeset, este pedig megtámadod a vasakat!

NEHÉZ/KÖNNYEBB KOMBINÁCIÓ
Ez az edzésrendszer főizmokra (pl. comb, hát, mell, váll) és „segédizmokra” (pl. has és vádli) osztja a testedet. Minden főizom-csoportot hetente egyszer fogsz leedzeni, a hasadat pedig minden nap. A reggeli edzésed intenzívebb lesz, az esti pedig kicsit lazább. Természetesen, mint ahogyan már kitértünk rá, akár magasabb szinten űzöd az ipart, vagy csak kevesebb idővel hobbi szinten, mind a két variációra tökéletes ez a rendszer. Nyilván ha „pro” vagy, akkor keményebben letolod mind a két edzésed teremben több gyakorlattal és minden extrával, de ha éppen csak hobbiból csinálod kevesebb rendelkezésre álló idővel, akkor nyilván a reggeli edzést elvégezheted teremben a másikat pedig otthon saját testsúlyos gyakorlatok kombinációjával. (korábbi cikkünk: Természetes súlyzó! A Tested!)

NAGY-KISEBB LEOSZTÁS
Délelőtt Délután
Combfeszítő Combhajlító, has
Hát Bicepsz, vádli
Mell Tricepsz, has
Váll Has, vádli

 

NEHÉZ-KÖNNYEBB LEOSZTÁS
Délelőtt Délután
Combhajlító, combfeszítő Has, vádli
Felső hát, alsó hát Has, alkar
Mell, vádli Has, lemaradt izom
Váll, trapézizom Has, trapézizom
Bicepsz, tricepsz Has, vádli