Nos, Arnold karjai mai szemmel nézve is impresszívnek minősülnek, és az, hogy anno legalább 60cm-es mérőszalag kellett ezeknek a az óriás karoknak (pontosan 57cm) a leméréshez nagyban hozzájárult a 7 Mr. Olympia cím begyűjtéséhez. Ezek a karok tették fel Arnold fizikumára a koronát, ehhez kétség sem férhet.

A nagy „riválisának” Sergio Olivának bicepszei is lehengerlőek voltak, de Arnoldé valami egészen más volt, mintha a Mount Everest hegycsúcsai elevenednének meg bicepszei helyén. Főleg a jobb karja csúcsa volt elképesztő, ezt gyakrabban is villogtatta a nagyérdeműnek. Nyilván ilyen bicepszek mellett a tricepszeknek sem árt fejletteknek lennie, Arnoldnál a bicepszek mellett ezek ici picit el voltak maradva, viszont az oldalsó pózoknál kirajzolódott a feltűnő patkóforma. Félre értés ne essék, Arnold fizikuma legendás, így az ici pici jelző szó szerint értendő! Egyesek szerint az alkarjai lemaradtak az őrületesen kidolgozott bicepszeihez képest, pedig szimplán csak arról volt szó, hogy ezek a hegycsúcs bicepszek egészen egyszerűen elvonták a hangsúlyt az alsóbb régiókról. Arnold karjai egészen egyszerűen így voltak tökéletesek, megfelelően erezettek és kidolgozottak.

Amióta Arnold Schwarzenegger letette védjegyét a testépítés és filmtörténelemben és legenda fogalommal illetik, azóta rengetegen teszik fel újra és újra ugyan azt az egészen egyszerű kérdést: Hogy a fenébe tudnék olyan karokat növeszteni magamnak, mint amilyen Arnoldé? Na vajon hogyan? Egészen egyszerűen: SEHOGY! Talán ha genetikád megközelíti a Legenda veleszületett adottságait, akkor esetleg elérhetnél valami hasonlót, de amúgy sajnos nem sok esélyed van erre a bravúrra.

Persze azért nem akarjuk teljesen elvenni a kedved a bicepszeid építésétől, mert bizony megvizsgáltuk Arnold kar edzéseit és összeszedtük belőle azokat a fontos tényezőket, praktikákat, amivel Te is növeszthetsz ágyúkat a karjaid helyére, feltéve ha tényleg odafigyelsz ezekre a dolgokra.

42 sorozat! Ez a 42 sorozat gyalulta rommá, majd építette hatalmassá a 7x-es Mr. Olympia bicepszeit, tricepszeit, alkarjait és tette karjait legendássá, és védjeggyé a testépítés világában.

 

 ARNOLD KAREDZÉSEINEK FŐ IRÁNYVONALAI

Most egy verseny előtti felkészítő edzésterv fő irányvonalait fogjuk szemléltetni, amit Arnold Schwarzenegger testépítő karrierje csúcsán alkalmazott. Karedzései pár fő momentumra (ismétlés, sorozat, és egyéb edzés specifikus tematikák) és kiegészítő szabályokra (edzéstechnikák) szedhetők szét. Na de nézzük a főbb irányvonalakat.

Szuperszettek
Arnold rendkívül szerette a szuperszettes edzéseket, és azokból is az antagonista (ellentétes izmok) módszert, tehát felváltva edzette pihenő nélkül bicepszeit majd tricepszeit, és csak egy szuperszett után tartott viszonylag rövid pihenőt. Ugyanezt a módszert alkalmazta a mell-hát edzésein is.
Versenyre készülve minden edzésén kíméletlenül el akarta érni (és el is érte) a maximális durranást, és ahogyan egyszer nyilatkozta ki akarja magából hozni az eddig sosem látott, minden szempontból tökéletesen definiált formát. Erre a szuperszett hatalmas segítség volt számára. Versenyen kívüli időszakban pedig sokszor edzett nagy súlyokkal, külön bicepszeit és tricepszeit egy edzés alkalmával.

Több ismétlés, kevesebb sorozat és pihenő
Versenyek előtt Arnold kevesebb sorozatot, viszont több ismétlést csinált egy adott gyakorlatnál. Szezonon kívül bicepsz és tricepsz edzései általában 4-4 gyakorlatból tevődtek össze, 5-6 sorozatban 6-8 ismétléssel.
Na de ezzel szemben mikor megkezdődött a felkészülés, akkor bizony kőkeményre vette a figurát, és bár tricepsz és bicepsz edzései itt is „csak” 4-4 gyakorlatból tevődtek össze, viszont 8-10 ismétlést is végzett egy sorozat alkalmával, amiből "csak" 4-et csinált. A pihenőidőket minimálisra szorította, és volt olyan, hogy a szuperszettek között sem állt meg pihenni.

Az alkart se hanyagold!
Sokan várják az alkarjuk fejlődését a bicepsz és hátedzéseiktől, nos, Arnold természetesen nem tett így, és rendszeresen csinált csuklófeszítést és hajlítást versenyre való felkészülésnél, és természetesen azon kívül is.
„Bombázd olyan keményen az alkarodat, amilyen keményen csak tudod, a lehető legnagyobb súllyal” –mondta

Nagyobb gyakoriság!
Versenyen kívüli időszakban, amikor Arnold elsődlegesen a méreteit szándékozott fokozni, heti 2-szer karozott. Versenyre készülve viszont ez a szám felugrott heti háromra, így totális támadást intézett karjai felé, lepucolva az óriási hegycsúcsokat, megtartva a versenyen kívüli edzésvolument csak éppen 3 felé szétosztva.

 

MERÜLJÜNK EL A RÉSZLETEKBEN! 

Az Osztrák Tölgy az edzésmódszereit tekintve hajlamos volt az extrém praktikákra, bár ezek mellett természetesen esküdött a hagyományos dogmákra is. Ezekkel a kiegészítő szabályokkal dúsította, és tette tökéletessé karedzéseit.

BICEPSZ

„Forgasd is, NE csak emeld!”
Arnold mániákussága nem csak abban merült ki, hogy hatalmas bicepszeket építsen, hanem mindenáron hegycsúcsokat akart azok helyére, ezért szinte minden figyelmét bicepszei csúcsosságának kidolgozására irányította.
Sokkal többet edzett egykezes súlyzókkal, mint rúddal. Ahogyan mondta: „ Akárhány rúddal végzett bicepszhajlítás sem képes elérni a bicepsz olyan intenzív összehúzódását, mint az, amikor a bicepszhajlítás legfelső végpontja felé haladva beforgatom a súlyzót, és jól ráfeszítek!” -mondta
Arnold szentül hitt abban, hogy ez a beforgatós technika segítette párját ritkító bicepszeihez, amik Legendává avanzsálták.
„Egyszerű módszer, viszont fájdalmas! A mozdulat tetőpontján forgasd kifelé a súlyzót, közelítsd a kisujjad magad felé, majd úgy fokozd a csúcsösszehúzódást, hogy irgalmatlanul ráfeszítesz! A ráfeszítés bizony hihetetlenül fájdalmas lesz, de ne feled: Fájdalom nélkül nincs növekedés!” Azaz a híres NO PAIN NO GAIN elszólás!

"Tartsd egyenesen a csuklód!"
Arnold bizalmat szavazott egy másik technikának is, amivel szintén a bicepsz csúcsosságát fejlesztette. Ennek lényege a súlyzó fogásában keresendő. A legtöbb ember rámarkol a súlyzóra, és minden ismétlés végpontjáig egyenesen tartják a csuklójukat, majd felül maguk felé billentik.
Nos, Arnold ezzel ellentétben az ujjai tövén tartotta a súlyt, és a végpont után is kinyújtva tartotta csuklóit. Ez szerinte hosszabb erőkart eredményezett, erőteljesebb izom összehúzódással együtt.

"Lassíts!"
Amikor Arnoldnál a formálás és a csúcsosítás volt a cél, akkor minden bicepszgyakorlatánál kivétel nélkül a tökéletes szabályosságra törekedett, hogy a gyakorlat minden egyes részletét érezze!

TRICEPSZ

"Ne használj benga súlyokat!"
Nyilván a még kordában tartható súly mennyiség bármelyik izomcsoportnál erősen tanácsolt, viszont Arnold szerint sok testépítő a tricepsz gyakorlatoknál meglehetősen nagy súlyt használt, ezért ő tricepszezéseknél nem ismert kifogást.
„Sokan rendszerint annyi súlyt pakolnak fel, hogy a tricepszük helyett kénytelenek rádolgozni mellel, első vállból és hasból ahelyett, hogy célzottan a tricepszet vonnák munkára” –mondta. Ez azt eredményezni, hogy az energia, amit a gyakorlatba fektetsz, szertefoszlik.

"A fejek izolációja"
Elég ránézni Arnold tricepsz edzéseinél választott gyakorlatokra. Egy fej fölötti, egy fordított fogású, egy fekve végzett és egy normál tricepsznyomásos gyakorlatot csinált. Figyelt arra, hogy célzottan a fejeket izolálja ezekkel a gyakorlatokkal, hogy a patkóforma még szembetűnőbb legyen. Schwarzi mester fokon válogatta össze a gyakorlatokat tricepsze megedzéséhez, hogy mind a 3 fejet egyenként megdolgoztassa. „Pontosan tisztában kell lenned azzal, hogy melyik gyakorlat melyik fejre hat!” –mondta.
A fej fölé nyújtás a hosszú, a lenyomás az oldalsó, a fordított fogás pedig középső fejet szegezi a célkeresztbe.

"Ne csalj!"
Természetesen Arnold is végzett úgynevezett csaló technikát edzései során, viszont sokaknál látta, hogy rendszeresen belecsalnak a sorozatokba. „Mivel minden gyakorlat egy bizonyos módon dolgoztat meg egy adott izmot, így végezd inkább szabályosan az adott ismétlést, mintsem hogy csalj, ezzel akár még sérülést is kockáztatva.” –tanácsolta.

ALKAR

"Többet, többet és még többet!"
Arnold időközönként minden egyes nap megedzette alkarjait is. Nyilván ezt nem szeretnénk javasolni, mivel ő Arnold, de az alkalmankénti edzésvolumen növelés még kivitelezhető. Az Osztrák Tölgy egy bicepsz-tricepsz edzés után még 8-10 sorozatot belevágott alkarjaiba.

"Fogd munkára a csuklóhajlító és feszítő izmokat is!"
Arnold off season alkaredzése hajlító és feszítő, fordított fogású gyakorlatokból tevődött össze (csuklóbehúzás, csuklófeszítés, fordított fogású karhajlítás). A hajlító és feszítő gyakorlatokat természetesen szuperszettben csinálta a versenyt megelőző felkészülésnél.

 

ARNOLD KEDVENC KAREDZÉS GYAKORLATAI

CSUKLÓBEHÚZÁS

Arnold rendszerint úgy csinálta ezt a gyakorlatot, hogy egy pad szélére fektette alkarja hátsó felét, a csuklója pedig a pad végén túl ért. Ez lehetővé tette, hogy a kézfejét a felfele néző tenyerében levő rúddal együtt le tudja ereszteni. Leengedte majd felemelte, és a gyakorlat végpontjánál egy erőteljeset rá is feszített az alkarjára.

TRICEPSZNYÚJTÁS FEKVE

Ezt a gyakorlatot nem nehéz szabálytalanul végezni, és ez Arnoldnak is szemet szúrt sok sporttársánál. Jó párszor előfordult, hogy leengedték a súlyt a homlokuk fölé, majd a mellkasuk fölé billentve kezdték ahelyett, hogy a homlokuk fölül tették volna ezt.

„A rudat lassan kell leengedni pontosan szemvonal fölé, majd onnan indítva kizárólag a tricepsz megfeszítésével, a kart kiegyenesítve kell teljesen felnyomni.” –tanácsolta.

BICEPSZ RÚDDAL


Ahogyan a cikkben kitértünk rá, Arnold inkább az egykezes súlyzók híve volt karedzéseinél, de tömegelési időszakban azért alkalmazott rúddal végzendő bicepszgyakorlatot edzései során, hogy a lehető legtöbb masszát pakolja karjaira. Erre a célra pedig kiváló gyakorlat a bicepsz állva egyenes rúddal. Itt azért Arnold is használt nagyobb súlyokat, és gyakran hívta „csaló bicepsznek”, mivel egy kisebb lendülettel indította meg a mozdulatot, és így tudott picivel nagyobb súlyokat is használni.

SCOTT BICEPSZ RÚDDAL

A rúddal végzett gyakorlatokból talán volt még egy, amit Arnold alkalmazott edzései során, ez pedig a scott pados bicepsz egyenes rúddal. Nyilván előnyben részesítette az egykezes súlyzókkal végzett gyakorlatokat, mivel ezeknél beforgatott csuklóval fokozni tudta az izom összehúzódását, viszont a rúddal végzett gyakorlatok közül mégis ez biztosította a legtisztább izolációt bicepsz edzései alatt. Ennél a gyakorlatnál felkarja teljesen mozdulatlan tudott maradni, így kizárhatott minden más izmot a gyakorlatból, és csak a bicepsze kapta a főszerepet. Arnold közepesen lassú végrehajtást javasolt, hogy a mozdulat minden pillanatát és erejét érezhesse.

KONCENTRÁLT BICEPSZ

Az egyik, ha nem kedvenc egykezes súlyzóval végezhető gyakorlata volt Arnoldnak a koncentrált bicepsz. Ennél a gyakorlatnál az Osztrák Tölgy szigorúan betartott két szabályt!

1. Minden ismétlést előre fordított kézháttal kezdett (lent hátrafelé nézett a tenyere) majd a gyakorlat végrehajtása közben felfelé 180 fokot fordított a csuklóján (félkörívben fordítja át a súlyt) a nagyobb mozgástartományért.

2. A súlyt mindig a válla magasságáig emelte és nem a melléig, mert így jobban érezte a bicepsze külső fejét, ami véleménye szerint így jobban csúcsosodott.

 

ÓVATOSAN ALKALMAZD!

Az holtbiztos, hogy Arnoldnak beváltak ezek a praktikák edzéseinél, de hetente háromszor megcsinálni ezt a fogatást legtöbbünknek finoman szólva is túlzás lenne, ezért itt van kezdőknek, középhaladóknak és haladóknak egy kis segítség tanácsok formájában.

KEZDŐKNEK

Kezdőként (természetesen nem csak kezdőknek) különösen fontos a megfelelő körültekintés az edzés kialakítását illetően. Alkalmazhatod az Arnold által használt praktikákat, viszont felezd le az általa használt sorozatok számát (6-8 bicepsz , 6-8 tricepsz , és 4-6 alkar sorozatot csinálj összesen) heti 1-2 alkalomra. Válassz 2 bicepsz, 2 tricepsz, és 1 alkargyakorlatot karnapjaidon, és szuperszettek helyett alkalmazz normál szériákat.

KÖZÉPHALADÓKNAK

Amennyiben legalább 1 évet eltöltöttél már a vasak bűvöletében, és aktívan látogatod a termet, akkor edzésenként már megpróbálkozhatsz 8-12 bicepsz, 8-12 tricepsz, és 6-8 alkarsorozattal edzésenként. Izomcsoportonként egyel több gyakorlatot végezz, mint a kezdőknél tanácsolt, heti 1-2 alkalommal. Itt már esetleg megpróbálhatod a szuperszettek hívogató varázsát, de persze csak óvatosan!

HALADÓKNAK

Haladóként mivel elfogyasztottál már pár tonna acélt, elviekben simán bírhatod az Arnold féle terhelést az edzések során, de hetente csak 1-2 alkalommal told teljes gázon. Azok a vállalkozó szellemű „vasgyúrók”, akik totális támadást akarnak mérni karjaikra, 4-6 hétig hetente háromszor is megpróbálhatják a dolgot, de utána célszerű csökkenteni a terhelésen.

 

És végezetül szemléltetünk egy Arnold által is használt verseny felkészülésnél használt minta edzéstervet is:

GYAKORLAT SOROZAT ISMÉTLÉS
szuperszett 1
bicepszhajlítás döntött padon kézisúlyzóval 4 8-10
tricepsz lehúzás csigán

4 8-10
szuperszett 2
bicepszhajlítás állva kézisúlyzóval 4 8-10
egykezes tricepsz nyújtás kézisúlyzóval fej fölött 4 8-10
szuperszett 3   
bicepszhajlítás scott padon egyenes rúddal  4 8-10 
homlokra engedés francia-rúddal  4 8-10 
szuperszett 4   
koncentrált bicepsz  4 8-10 
fordított fekvőtámasz padon  4 8-10 
szuperszett 5   
fordított bicepszhajlítás egyenes rúddal  4-5 10-12 
csuklóbehúzás   4-5 10-12