Alig több, mint egy nap választ el Minket a második legnagyobb presztízsű testépítő versenytől, az Arnold Classic hétvégétől, Mi pedig megpróbáltuk megjósolni idén hogyan fog alakulni a sorrend, ami a legnagyobb népszerűségnek örvendő OPEN kategóriát illeti, aminek előzsűrizése március 7-én amerikai idő szerint 12:00-kor veszi kezdetét a Columbus Convention Centerben.

Ebben az évben szerintünk egy igazán izgalmas Arnold Classicot fogunk látni, ugyanis egy hosszabb kihagyás után újra színpadon lesz Big Ramy, az aktuális Mr. Olympia bajnok Brandon Curry ugye nem indul, ráadásul az eddigi felállással ellentétben Shawn Rhoden sem teszi tiszteletét Roelly Winklaarral együtt. Ezáltal extra esélyt kaphatnak a feltörekvők, mint például Sergio Oliva Jr. a legendás testépítő, a néhai „Mítosz” Sergio Oliva fia, és Patrick Moore, akire sokan azt mondják, hogy a jövőbeni Mr. Olympia nagy esélyese. Nem mellékes továbbá az sem, hogy újabb történelmi mérföldkőhöz érkezett a férfi testépítés, ugyanis a „Pengének” azaz Dexter Jacksonnak ez lesz az utolsó előtti profi versenye, mert az Arnold Classic előtt bejelentette visszavonulását. Annyi biztos, hogy Dex 50 éves kora ellenére eszméletlen formában van, ahogyan a visszatérő Ramy is, szóval lássuk, Mi hogyan gondoljuk az idei felállást az Arnold Classicon!

1. Big Ramy – Mamdouh Ellsbiay

Annyi bizonyos, hogy Big Ramy most a legnagyobb témája az idei Arnoldnak azután, hogy a 2019-es szezont teljes egészében kihagyta! Ramy 2018-ban lépett ki a reflektorfényből, miután szerintünk és mások véleménye szerint is egy eléggé alulkondicionált formát mutatott be a ’18-as Olympián, ami éppen, hogy csak a 6. helyre volt elegendő. Ramy gyenge pontja mindig is az aránytalansága volt, és az, hogy nem mindig tudta kordában tartani azt a hatalmas tömeget, és a 2018-as Olympián végérvényesen ennek a csapdájába esett, ami után muszáj volt változtatnia fizikumán, és a jelek szerint sikerült is Neki. Azon képek és videók alapján, amik mostanság napvilágot láttak simán hozza azt a 2017-es formáját, amivel majdnem magamögé utasította Phil Heath-et az akkori Olympián. Persze a show-ig bármi megtörténhet, minden esetre Nálunk Ramy az első számú befutó az idei versenyen.

 

2. William Bonac

William Bonac az a testépítő, aki mostanság évről évre mindig tudott valamit javítani az amúgy is elképesztő fizikumán, elég csak megnézni az elmúlt pár évét a versenyeket illetően. 2018-ban megnyerte az Arnoldot, majd rá egy évre igaz második lett Curry mögött, de elsöprő győzelmet aratott az Arnold Classic Ausztrálián, ráadásul ugyan ebben az évben élete legjobb eredményét tette le az asztalra szintén egy második helyet, viszont ezt már az Olympián szintén Curry mögött. Tehát 2019 a versenyeket illetően Bonac éve volt, annak ellenére, hogy ebben az évben vált szét edzőjével Neil Hill el, akivel elég éles viták is kialakultak. Ennek ellenére Bonac tudta hozni a kötelezőt, és még annál is többet. Szerintünk ezt a szintet idén is sikerült belőnie, és bár a tavalyi évhez képest nincs annyira szembetűnő változás a fizikumában, mint például Ramynál a 2018-as és a mostani fizikumát összevetve, Bonac még mindig elképesztő adottságokkal rendelkezik a sportban elég csak a négyfejű combizmait, a bicepszeit, és hátát szemügyre venni. Minden esélye megvan a győzelemre, bár ha tippelnünk kéne, akkor Ramy mögé lőnénk be idén.

 

3. Dexter Jackson

Dexter Jackson az Arnold Classic versenyek többszörösen, szám szerint ötszörösen koronázott királya (2005, 2006, 2008, 2013 és 2015), és a férfi (OPEN) testépítés egyik régi veteránja. Ő büszkélkedhet a legtöbb profi győzelemmel, és ami még említésre méltó, hogy a több mint 20 éves pályafutása alatt sohasem végzett 9. helynél rosszabban. A „Penge” számára az idei Arnold azért érdekes, mert az utolsó előtti versenye, mivel Dex az Arnold Classicot megelőzően bejelentette a visszavonulását, ezáltal egy korszak zárja be kapuit a profi testépítésben. Az 50 éves Legenda, a 2008-as Mr. Olympia bajnoka erre a versenyre extra keményen edzett és edz egészen a verseny napjáig, elég csak megnézni a „progress” képeket, a „Penge” nem kegyelmez. Úgy gondoljuk, hogy a mezőnyből abszolút versenyben van Ramyval és Bonac-kal, és minden esélye megvan a győzelemre. Persze nyilván nem mehetünk el amellett, hogy akármennyire is jól tartja magát 50 éves létére, azért picikét rajta is fog az idő vasfoga, ezért összevetve a fizikumát Ramyval és Bonac-kal, mi a harmadik helyre pozícionáljuk idén Dextert. Persze ahogyan már írtuk semmi sem biztos, és nyilván örülnénk, ha az utolsó előtti versenyét győzelemmel koronázná meg. Dex egyébként idén még 3 versenyen indul, az Olympián és az Arnold Classic Australian és Brazilon.

 

4. Cedric McMillan

 

Cedric McMillan egy szinte tökéletes genetikával megáldott testépítő, ehhez kétség nem férhet.  Bár Cedric a testépítők elitjébe tartozik, idáig az Olympián nem tudta felverekedni magát a TOP 5 –be, a 2017-es Arnold Classic-on viszont megmutatta, hogy igenis tud elképesztő fizikumot és pózolást prezentálni, ami akkor az első helyre repítette. A 2019-es éve meglehetősen vegyesen indult, ugyanis az Arnoldot követően egy speciális katonai terepgyakorlat miatt nem tudott kellő számú versenyen indulni és eredményt elérni, hogy kvalifikálja magát a 2019-es Olympiára, viszont nem sokkal az Olympiai hétvége előtt egy váratlan invitációnak köszönhetően, felállhatott a színpadra megszerezve eddigi legjobb Olympiai eredményét, így a 7. helyen zárt. Talán Cedricnél is az szokott a probléma lenni, mint Ramynál, hogy nem tudja magát mindig kellőképpen kondicionálni és ez szokta úgymond a „vesztét” okozni. Összességében viszont elmondható, hogy amilyen vegyesen indult neki a 2019 es év, annyira jól zárta, mivel megnyerte a FitParade Pro-t itthon, és a Romania Muscle Fest Pro-t is kiváló fizikummal. Viszont az igazi fizikum teszt számára az idei Arnold Classic lesz, itt majd elválik mennyit tudott csiszolni magán. Ha tippelnünk kéne, akkor a 4. helyre pozícionálnánk úgy, mint tavaly.5. Steve Kuclo

Steve Kuclo határozottan szokott azért tenni, hogy feljebb kerüljön a rangsorban, brutálisakat edz lábra és karjait is rendesen megkínozza edzései alatt, és lássuk be, ez kifizetődik számára. Az utóbbi 3 évben 7 helyet javított az Olympián, és tavaly már a 6. helyen végzett, bár azt meg kell hagyni, hogy utólag visszagondolva láttunk már jobb versenyt is, már ami az OPEN kategóriát illeti. 2019-ben az Indy Pro 1. helyét is magáénak tudhatta, tehát kíváncsian várjuk, mit tartogat számára az idei Arnold Classic?! Ha pozícionálni kéne, akkor a többi versenyző aktuális fizikumából kiindulva és Kuclo mostani formáját figyelembe véve idén az 5. helyre lőnénk be Őt!6. Patrick Moore

Patrick Moore-t sokan a jövőbeni Mr. Olympiának tartják, és kétség kívül a 2019-es év egyik legnagyobb újonc meglepetése volt. A tavalyi Olympián 10. helyezést tudhatta magáénak, ami valljuk be nem éppen egy rossz debüt. A Texasi srácra mindenképpen érdemes odafigyelni, mert bőven törhet borsot a többiek orra alá, és bár a dupla bicepsz póza picit furcsa elölről (nem tudjuk megmagyarázni, valamiért furcsa érzetet kelt) ettől függetlenül a jövőben rengeteget fejlődhet a fizikuma. Hogyan fog szerepelni az Arnoldon? Mi a 6. helyre tippelünk, de annyi biztos, hogy Cedricnek és Kuclonak is fel kell kötnie a gatyát, szóval izgalmas lesz a harc a 4-5-6 helyért.

7. Sergio Oliva Jr.

A néhai testépítő Legenda, a 3x Mr. Olympia bajnok Sergio Oliva fia, Sergio Oliva Jr. egy kiváló genetikával megáldott builder, tehát ott van a helye a top testépítők között. Bár 2018-ban az Olympián nem végzett előkelő helyen (16. helyezett lett) azóta kőkeményen dolgozik, hogy csapást mérjen versenytársaira, és elégtételt vegyen. Annyi biztos, hogy elképesztően elszántan dolgozik, és beleszólhat akár az 5-6 hely alakulásába is. Vele kapcsolatban kicsit bizonytalanok vagyunk, mivel nem versenyzett még annyit, hogy tutibb tippet tudjunk rá tenni, de az aktuális fizikumát figyelembe véve szerintünk a 7. hely lesz az Övé.

8. Nathan De Asha

Asha Asha Asha. Őszinték leszünk, nem a kedvencünk és nem azért, mert baromira nem áll távol tőle a „köpködés” versenytársait illetően, hanem mert egyszerűen nem bejövős a fizikuma. Szerintünk borzasztó hosszú torzója van, hasizma genetikája hagy bőven kivetni valót maga után, és összességében vannak nála sokkal jobb testépítők, mint például az újonc Patrick Moore illetve Oliva Jr. is jobb fizikummal rendelkezik nem is beszélve Cedricről és a többi magasabb kvalitású builderről. Asha tavaly kihagyta az Olympiát, mert szteroid forgalmazásával vádolták meg, amit később be is ismert. Mázlija volt, mivel a börtönt elkerülte, és a történtekhez képest sikerült egy viszonylag jó évet zárnia. Megnyerte British Grand Prix Pro-t és a Monsterzym Pro-t, és második lett Vancouver Pro-n, Yamamoto Cup Pro-n, és az itthoni FitParade Pro-n Cedric McMillan mögött. Hasonló fizikummal, mint amilyen a jelenlegi, a 8. helyen végzett a 2017 és 2018-as Olympián, tehát valami hasonló eredményt várunk tőle ezen az Arnoldon is, így szerintünk a 8. hely jár Neki.

9. Akim Williams

Akim egy igazi genetikai szörny, rengeteg potenciál rejlik a fizikumában, tavaly kilencedik lett a ’19-es Olympián is, és az Arnold Classicon is. Rettentő jó bicepszekkel és combfeszítőkkel rendelkezik és bár mi a 9. helyet adjuk Neki az idei Arnoldon, amennyiben megfelelően beszárad akár felugorhat a 6. 7. hely magasságába is.

10. Lionel Beyeke - Josh Lenartowicz??

A 10. hely megjósolásával egyértelműen gondban vagyunk annyi biztos. Egyfelől van nekünk egy Lionel Beyeke és EGY Josh Lenartowicz….! Talán kezdjük Beyekevel. Egyértelmű, hogy számára a legnagyobb probléma a megfelelő kondicionálás és nem a nagyság vagy a megfelelő arányok. Beyeke legjobb eredménye a 2017-es Arnold Classic ahol a 4. helyen végzett, és pár 10. hely az elmúlt Olympiákon. A tavalyi év számára meglehetősen hányatott volt, ugyanis útlevél problémák miatt ki kellett hagynia az Arnoldot, majd miután az Arnold Classic Brazilra tartottak volna őrizetbe vették, mivel edzőjét Eric Favre-t letartoztatták szteroid kereskedelem miatt. Tehát Beyekenek nehéz volt az edzés és a felkészülés Mi egy 10. helyet mondunk Neki, ahogyan Josh Lenartowicz-nak is. Nade mi a helyzet Josh -sal? Nos, Neki most mindenképpen erősnek és elszántnak kell lennie, ugyanis tavaly az Olympia után megtudta, hogy agydaganata van és műtétre lesz szüksége. Ezt sikeresen végre is hajtották rajta, viszont az ebből adódó szövődmények miatt újabb beavatkozás kellett. Az tuti, hogy számára a 2019-es év baromira nem volt könnyű, edzést illetően sem, de ennek ellenére Josh úgy döntött, hogy megpróbál felkészülni a 2020-as Arnold Classic-ra. Tavalyi versenyen megkapta a legjobb pózoló díjat, és az ezt megelőző években is voltak sikerei elég csak a 2016-os Arnold Classicra gondolni, ahol 3. pozíciót sikerült megszereznie. 2016-ban és 2017-ben kilencedik volt az Olympián, szóval figyelembe véve milyen nehéz időszakon megy át, úgy gondoljuk ez a verseny a 10. helyet fogja számára jelenteni, ahogyan Beyeke-nek. Dönteni itt nem tudunk, minden esetre örülnénk ha Josh benne lenne az első 10.-ben, mert az egy gyönyörű eredmény lenne minden tekintetben, ha figyelembe vesszük a körülményeket.


Ez volt hát az első tíz helyre a jóslatunk, de mi a helyzet a többi versenyzővel, ugyanis maradt még nekünk itt pár ismert, és nagy név. Victor Martinez, Johnnie Jackson, Maxx Charles, Morgan Aste, szerintünk ezek a nevek sem szorulnak bemutatásra a testépítésben otthon lévők számára. Viszont sajnos ők azok (egy két kivétellel), akik kevesebb eséllyel szólhatnak bele az első tíz alakulásába, na de miért gondoljuk így?

 Victor Martinez

Nos, Morgan Aste-t leszámítva mind Victor Martinez, mind Johnnie Jackson és Maxx Charels is megette már a maga kenyerét ebben a sportban, főleg ami az első két buildert illeti. Martinez a 2000-es évek végén hatalmas szárnyalásban volt, ugyanis sokak szerint ő nyerte meg a 2007-es Olympiát Jay Cutler előtt, és ebben az évben nyerte el a trófeát az Arnoldon egy brutálisan lehengerlő fizikummal. Sokan úgy gondolták ezután, hogy a következő években új bajnokot fogunk avatni mind az Arnoldon, mind pedig az Olympián, de Victor karrierje megrepedt és börtönbe kellett vonulnia. Ezután a szárnyalás alább hagyott és sajnos hiába az istenadata genetika, nem tudott már oly mértékben visszakapaszkodni. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy közelebb van már az 50-hez, mint a 40-hez (46 éves) és bizony ilyen korban a test már nem éppen tud úgy fejlődni. Tavaly az Arnoldon 10. helyen végzett, ami a korához képest szép eredmény, és amúgy is szeretjük Victort, tehát mindig öröm, ha a színpadon van. Viszont ebben az évben számításba kell venni Big Ramy-t is, egy mindenre elszánt Dexter Jacksont, akinek ez az utolsó előtti versenye, és még nagyobb genetikai szörny, mint Victor, arról nem is beszélve, hogy a TOP 5 versenyzőt leszámítva is kemény a mezőny. Véleményünk szerint egy 11-12. hely reális számára az idei Arnoldon, de több semmiképpen sem annak ellenére, hogy karjai és háta még mindig brutális. Johnnie Jacksonnak sem lehet több kilátásban.

Johnnie Jackson

Johnnie egy igazi öreg motoros a maga 49 évével. Bitang erős testépítő, impresszív csuklyával és karokkal rendelkezik, talán a lábai a szűk keresztmetszet. Mindezek ellenére 10. helynél feljebb nem tudott végezni az eddigi Olympiákon, és összességében nem tudott akkora sikereket elkönyvelni magának, hogy Mi most meg merjünk Neki kockáztatni egy jobb helyezést, mint a 11-12. hely. Persze ennek ellenére várjuk, hogy milyen kondícióval fog érkezni az Arnoldra.

Maxx Charles

Lionel Beyeke-hez hasonlóan Maxx Charles is az a builder, aki sajnos nem mindig tudja magát megfelelően kondicionálni. 2013-ban kapta meg a profi kártyát, és akkor azt mondtuk, na egy újabb ígéretes testépítő. Viszont azóta nem sikerült a legjobb 10-be kerülnie az Olympián, és bár voltak kisebb nívójú versenyeken sikerei, meg azért 2017-ben a 3. helyen végzett az Arnoldon, Mi mégsem gondoljuk, hogy ezen az Olympián túl előkelő helyen tudna végezni, Morgan Asteről meg aztán végképp nem.

Morgan Aste

Aste egy nagyon magas testépítő a maga 190cm-vel, és tömegben sem kell szégyenkeznie mivel, több mint 135kg. 2x Strongman bajnok, plusz tavaly megnyerte az Arnold Classic Amateur-t (ezzel a győzelmével kvalifikálta magát az idei Arnold Classicra) is. Viszont szerintünk hiába a hatalmas tömeg lábai szerintünk gyengék a magasságához képest, és a középszekciója is hagy kivetni valót maga után. Egy ilyen mezőnyben ilyen nevek mellett szerintünk a 12-13. hely reális lehet számára, de érjen minket kellemes meglepetés!

Nos, ezek lennének a mi jóslataink a 2020-as Arnold Classic-ot illetően, és annyi biztos, hogy tűkön ülve várjuk a versenyt. Sajnos a verseny előtti expót le kellett mondani az egyre jobban terjedő Koronavírus miatt, reméljük, a versenyt utolsó pillanatban nem fogják lefújni. A további kategóriák indulóit is összeszedtük, amiket lejjebb megtaláltok.

 

Classic Physique (13)

Santiago Aragon

Alex Cambronero

Jun Choi

Toto Djong

Klaus Drescher

Hyung Joo

Brandon Kidd

Steve Laureus

Abner Logan

Orlando Maldona

Rickey Moten

Terrence Ruffin

Abtin Shekarabi

Jason Strayhand

 

Men’s Physique (12)

Sunny Akhigbe

George Brown

Steven Cao

Yasser Fernando Chala Blandon

Carlos DeOliveira

Andre Ferguson

Xavisus Gayden

Anthony Gilkes

Brandon Henderickson

Ryan John-Baptiste

Derrick Stevenson

Eric Wildberger

 

Fitness International (13)

Marta Aguiar

Darrian Borello

Tiffany Chandler

Kate Errington

Kristy Fenster-Avery

Ariel Khadr

Sara Kovach

Haley Lisenba

Katie Mitchell

Jeanine Taddeo

Missy Truscott

Aurika Tyrgale

Derina Wilson

Jenny Worth

 

Physique International (14)

Ruiying Bian

Natalia Abraham Coelho

Desunka Dawson

Claudia Diaz

Jeannie Feldman

Katherine McLaurin

Valentina Mishina

Anne-Lorraine Mohn

Laura Richards

Jennifer Taylor

Trisha Vezirian

Margita Zamolova

 

Bikini International (17)

Mahsa Akbarimehr

Romina Basualdo

Beatriz Biscaia

Alessia Facchin

Marcia Goncalves

Daraja Hill

Janet Layug

Priscila Leimbacher

Justine Munro

Elisa Pecini

Camile Periat

Yeshaira Robles

Jennifer Ronzitti

Alexandria Ross

Etila Santiago Santos

Angelica Teixeira

 

Figure International (17)

Maryam Bamdad

Anna Banks

Brittany Campbell

Tarryn Garlington

Rhea Gayle

Sandra Grajales

Tiffani Herbert-Lapoint

Michelle Lindsay

Lola Montez

Ericka Morales-Morgan

Jessica Reyes Padilla

Natalia Soltero

Ashley Soto

Frida Thestrup

Bojana Vasiljevic

Julia Waring

Martina Yabekova

 

Arnold Pro Wheelchair (9)

Gabriele Andriulli

Anand Arnold

Bradley Betts

Tyler Brey

Nadir Hajro

Harold Kelley

Antoni Khadraoui

Johnny Quinn