Eltelt egy év ismét és ez alatt az év alatt a testépítés világában elég meghatározó változások történtek, például Roelly Winklaar 3. helyen zárt a 2018-as Mr. Olympián, Shawn Rhoden letaszította a trónról a 7x bajnok Phil Heath-et, Kevin Levrone egy hatalmas (felemás) comeback-et tolt és még sorolhatnánk! Nade, amivel most foglalkozni fogunk az nem az elért sikerek vagy „bukások”, hanem a hamarosan bekövetkező 2019-es Arnold Classic, ami Február 28-án elstartol és véleményem szerint fog tartogatni meglepetéseket, remélhetőleg…..!?

Először is kezdjük az indulók listájával, ami az Open Bodybuilding kategóriát illeti (jelen cikkben ezt fogjuk kicsit boncolgatni):

 • William Bonac
 • Rafael Brandao
 • Brandon Curry
 • Charles Dixon
 • Steve Kuclo
 • Joshua Lenartowicz
 • Victor Martinez
 • Cedric McMillan
 • Luke Sandoe
 • Mikhail Volinkin
 • Akim Williams
 • Roelly Winklaar

A névsorról annyit, hogy idén is tartalmaz igazi nagyágyukat és feltörekvőket egyaránt, ehhez kétség nem férhet. Curry, Winklaar, Bonac, McMillan egytől egyig a győzelemre hajt, de van itt még egy igazi ikon, mégpedig úgy hívják, hogy Victor Martinez! Az a bizonyos Victor Martinez, aki számtalanszor villantott már hatalmasat, legyenek azok a dobogós Mr. Olympia eredményei, amiből az egyik egy második hely volt 2009-ben Jay Cutler mögött, vagy a 2007-es Arnold Classic győzelme. Victor sokszor bizonyította, hogy isten adta genetikája van, de vajon 45 évesen elég lesz ez a győzelemhez, vagy egyáltalán az első 6-hoz?


Rolley elképesztő formája zéró gyomorral a 2018-as Arnold Classic Australia-n

Az igazság az, hogy én személy szerint úgy gondolom elégnek kéne lennie az első 6-ba való bejutáshoz, mivel a fizikuma százszorta esztétikusabb és jobb formákkal rendelkező, mint a gnóm Luke Sandoe-é vagy akár Steve Kuclo-é. Viszont valamiért az a sejtésem, hogy a bírák óva óhatatlanul sem fogják figyelmen kívül hagyni a 2007-es és 2009-es sikereit, illetve az akkori csúcs formáját és azokhoz hasonlítva Victor csak árnyéka önmagának, ezen nincs mit szépíteni.


Luke Sandoe! Számomra nem egy top 6 kategória, de még bármi lehet...!

Mint minden évben, minden nagyobb nevű versenynél van az a 4-es vagy 5-ös csoport, akik folyamatosan „csatáznak” egymással és ez most sincsen másképp, elég csak a Bonac, Curry, Cedric, Winklaar négyesre gondolni. Érdemes kiemelnem kettő versenyzőt, mégpedig Brandon Curry-t és Roelly Winklaar-t! Számomra ők ketten egészen biztosan dobogós helyen fognak végezni. Curry valami eszméletlen kondíciót hoz már most és Winklaar….NO COMMENT….! Talán ami mellett nem mehetünk el szó nélkül, az Rolley gyomra ismét! A legutóbbi vendégpózolásánál szerintem megint ott volt a „bubble gut” effektus, és amit a 2018-as Arnold Classic-ra, illetve a ’18-as Mr. Olympiára eltüntetett gyomor ügyileg, annak most elég kevés nyoma van….!


Brandon Curry atombrutál fizikuma 2019-ben pár héttel az Arnold Classic előtt

Valahogy egy picit az az érzésem, hogy Rolley mindig egyre nagyobb és nagyobb akar lenni, holott a fizikuma nem bír már el több tömeget. A másik kérdéses dolog pedig az, hogy be tud e kellőképpen száradni 8 nap alatt, mert a legutóbbi vendégpózolásánál elég vizes volt. Nagy kérdés annyi biztos!

Nagyon várom már a versenyt és azt, hogy mit fog tudni mutatni, mert a 2018-as Arnold Classic Australia győzelme és a 2018-as Mr. O. 3. helyezése után Roelly-nak itt lenne az ideje megnyerni a show-t.

Ideje picit rátérni a másik két kiváló builderre, Cedric McMillan-re és William Bonac-ra! Cedric, Cedric, Cedric…szerintem ez most kemény menet lesz Neked, ahogyan Bonac Úrnak is. Sokan szeretik őt, köztük én is csodálattal tekintek a fizikumára, mert a hatalmas méretei ellenére esztétikus és szimmetrikus formákkal bír. VISZONT és itt a viszont, nem szabad megfeledkeznünk Winklaar-ről és Curry-ről, mert őrületes formát hoznak (Curry már most, Winklaar-re meg még ráférne egy kis száradás). Mint ahogy fentebb már említést tettem rá, amennyiben Rolley-nak sikerül beszáradnia és gyomrát kordában tartania, akkor élete formáját fogja hozni és szerintem meg fogja nyerni a versenyt. Ezért Cedric-nek hatalmasat kell mutatnia és a 4 héttel ez előtti progress videójából kiindulva van még mit javítani, ami négyfejű combizmait és a középszekcióját illeti.


Cedric a 2017-es Arnold Classic-on győztes pózolása közben. What a Moment....!

William Bonac bennem mindig is vegyes érzelmeket keltett már 2015 óta. Volt, amikor iszonyat telt és kidolgozott izmokkal lépett a színpadra és volt, amikor bár szintén jó formát hozott, de valahogyan vizesebb kinézetet mutatott például a tavalyi Olimpián. Szerintem a 2018-as Arnold Classic-on nyújtotta a legjobb formáját (kellőképpen száraz és telt) és ha azt a szintet idén is tudja prezentálni, akkor lesz esélye másodszor is győzni.


William Bonac győztes formája a 2018-as Arnold Classic-on

Curry-ről már ódákat zengtem fentebb és tartom is magam az állítottakhoz! Ő az a builder, aki évről évre látványosan jobb formát tud mutatni és nem feltétlen csak tömegben, hanem szimmetriában és szárazságban is. Én azt mondom, hogy meglepetést fog okozni az idei Arnoldon meglátjátok. A karjai valami brutálisak a mellizmaival együtt, szerintem a lábán és a középszekcióján van még mit javítania ahogyan Cedric-nek is, de hatalmas power van benne az tuti.

Akiket még kiemelnék a mezőnyből az Josh Lenartowicz és Steve Kuclo. Josh-t megillette már az a jelző, hogy a második Dorian Yates. Nos, tény és való van benne valami halovány, már ami a mellizom formáját és a lábait illeti, de nem említném Yates el egy lapon. Számomra ő egy olyan testépítő, aki bár pakol fel tömeget és viszonylag száraz is, de valamiért a fizikuma nem hagy bennem nyomot, olyan felejthető. Kuclo szintén ez a kategória, nézett már ki úgy, hogy azt mondtam, na igen-igen, ha így folytatja akkor ebből lehet még valami, mint ahogyan alakult a néhai Dallas McCarver-nek is, bár ő azért lényegesen jobb genetikával rendelkezett, mint Kuclo. 2004-es karriere óta „kisebb” versenyeken kívül nagyon nem tudott maradandó eredményeket felmutatni, talán a 2014-es Arnold Classic Brazil 1. helyezése. Na igen ott azt mondtam emelem kalapom Kuclo előtt, de a későbbi Olympia szereplései megmutatták, hogy Kuclo inkább egy középszerű testépítő, mintsem egy élvonalbeli tag. Ettől függetlenül rá is és Josh-ra is kíváncsi vagyok, hogy milyen formát fognak nyújtani az Arnoldon, mert szerintem ők ketten pontosan azonos kategóriák és inkább fognak egymással versengeni a jobb eredményért, mint az élmezőnnyel.


Valami dereng haloványan....

Azért amellett sem lehet természetesen szó nélkül elmenni, hogy az idei Arnoldon csak 12 induló van a tavalyi 15 helyett az Open Bodybuilding kategóriában, ráadásul Dexter Jackson sem indul idén (igazából ezen már nem csodálkozom, mert kezd elfogyni a kraft elvégre mégis csaknem 50 éves már a penge), szóval elképzelhető, hogy az alacsonyabb mezőnyszám is befolyásoló tényező lehet.


Steve Kuclo! Mindenki döntse el, hogy passzol e az élvonalba, avagy sem?!

Nos, ha engem kérdeztek én kiket jósolok az első 4-be? Hmm én azt mondom, egy Winklaar, Bonac, Cedric és Curry parádés négyes csatát fogunk látni.

Minden estre sok a kérdés, sok a találgatás, Victor Martinez számomra akkora meglepetés az indulók sorában, mint tavaly Levrone az Arnold Australia-n, Roelly vizes formája engem személy szerint ledöbbentett és bár azt mondom be fog tudni száradni mégis tűkön ülök vajon sikerül-e neki, a 2017-es győztes Cedric mit fog tudni felmutatni és vajon Mr. Bonac tudja e prezentálni a tavalyi formáját?! Egy valami biztos, parádés versenynek nézünk elébe és a verseny után fogok tartani egy élménybeszámolót értékeléssel megfűszerezve!

Illetve a végére hagytam pár forma "csekk" videót is Nektek!

Roelly Winklaar tavalyi Arnold Classic formája, a győztes 2018 Arnold Australia és az idei hatalmas, ámbár kissé vizes fizikuma:


William Bonac tavalyi Arnold Classic győztes formája:

Cedric McMillan tavalyi formája az Arnoldon (3. hely) és 5 héttel az idei Arnold Classic előtti forma "csekk":


Victor Martinez (2. helyzet) formája a 2007-es Olympián és a mostani forma (a vákum azért büntet):