A testépítés története Mr. GD tollából 1 rész

„ARNOLD után szabadon”

Az Arnold utáni korszakban is feltűntek párját ritkító „építők” kettőt kiemelnék Nektek: Rich Gaspari (akinek a MyoFusion Advanced Proteinjét erősen ajánljuk, szóval írány a GD bolt és ússzatok rá), és Lee Labrada (a kicsi tank!). Mind a két testépítő az ember farzsebében elférne, mégis olyan fizikumot építettek, hogy a nagydarab monstrumok is a csodájára jártak! Az óriásölők, nevezhetnénk így is őket

Lee Haney! A rekorder, a csúcstartó az 1980-as évek egyeduralkodó királya volt ez a fekete srác!

Kapaszkodjatok, Ő volt az első olyan testépítő, aki 8 nem csalás nem ámítás 8 Mr. Olimpia címet tudhat a magáénak!! Embertelen szám az egyszer biztos. Haney egyedi edzéstechnikájának és étrendjének köszönheti a sikereit és természetesen a hitének. Azért gondoljatok bele 8x megvédeni ezt a címet nem kis teljesítmény főleg, hogy a test is krvára el tud fáradni (lásd Ronnie „The King” Coleman – később elérünk hozzá is és boncolgatjuk) ennyi év folyamatosan csúcson járatástól. Egyébként Haney-t próbálta megszorongatni egy druszája? J Lee Labrada is, de sosem tudta őt letaszítani a trónról.  1991-ig Haney legyőzhetetlen volt.

„Azok a ’90 ÉVEK!”

Éééééés megérkeztünk! Megérkeztünk, oda ahol a testépítés, mint sport akkorát robbant világszerte, mint egy hatalmas atombomba, mint amire csóri „Kim Dzsong” is mióta vágyik! Szerencsére neki nem jön össze, de a bodybuildingnek összejött köszönhető ez az eddigi szereplőinek és természetesen a ’90-évek nagyjainak is. A női bodybuilding is elkezdett szépen lassan növekedni gondoljunk csak Rachel McLish vagy Lynn Conkwright-ra. Nem mondom azt, hogy az egyre nagyobb és szélesebb körben elterjedő szteroid kínálatnak és az étkezés gyökeres megváltozásának ez nem köszönhető (az a fránya „kox” megint, de valljuk be Pro-nak lenni nélküle lehetetlen

Az utazást kezdjük meg a ’90 es évek legnagyobb alakjával az Árnyékkal („The Shadow”) a 6x Mr. Olimpiával DORIAN YATES-el!

Yates embertelen izomsűrűséggel rendelkezet (1992 után meg főleg – történt egy kis GH löket – nade a szerekről majd ejtünk egy kis kitérőt nyíltan tabuk nélkül egy következő cikkben) és 120 kilós versenysúlyával tekintélyt parancsolt a színpadon. Fizikuma szimmetriájával lehetne vitatkozni, nekem például felemás érzéseim vannak vele kapcsolatban. Valahogy néha atom brutálnak tűnik (főleg hátulról), néha pedig úgy érzem, hogy bármelyik ’90-es évek nagyobb neve leverhette volna. Mert voltak itt még rajta kívül nagy arcok. Kevin Levrone, Vince Taylor, Shawn Ray, Nasser El Sonbaty, Flex Wheeler soroljam még? Ezek az emberek top testépítők voltak, és akiket külön kiemelnék talán személyes kedvencek is az Kevin Levrone, Flex Wheeler és Nasser El Sonbaty.

Kevin az úgynevezett Most Muscular (legizmosabb) pózban egyenesen megsemmisíthetetlen volt, Nasser a tömegével szállt versenybe, Flex Wheeler (Mr. Szimmetria) meg a tömeg és szimmetria tökkkkéletes elegye volt. Egy genetikai szörny.

 

 

 

 

 

 

 

 1997-ben Yates befejezte a profi pályafutását és jött a találgatás ki fog a helyére lépni? Levrone vagy Wheeler? Wheeler vagy Ray? Ray vagy Sonbaty? Nem taláááált!

Egy zsaru, egy átlag ember (akkor még) a YEAHHH BUDDY, no meg a mára már kultusz bodybuilding köpéssé vált LIGHTWEIGHT BABY kitalálója a 8x Mr. Olimpia (Lee Haney után szabadon) RONNIE COLEMAN!

 

És akkor el is érkeztünk a „Mass Monsterek” hajnalához a ’90-es évek végéhez, ahol a testépítésben Ronnie színrelépésével új korszak köszöntött be.

Első győzelmével (1998-as Mr. Olimpia), ahol Flex Wheeler-el versenyzett a koronáért elindított egy „a harc a tömegért” háborút. Nem tudom ez mennyire tett jót a testépítésnek, vagy sem, de egy biztos, hogy Ronnie-t képtelenség volt utolérni. Flex Wheeler és Kevin Levrone is próbálta megszorongatni, ami véleményem szerint sikerült is főleg Kevinnek a 2000-es Mr. Olimpián. Szerintem ott neki kellett volna megnyernie a Sandow szobrot, de a bírák nem így gondolták. Lehetne erről megint eszmét cserélni, de tudjátok mit? fogunk is! Szerintem és a kritikusok szerint is Ronnie-nak a legjobb formája 1998-2001 között volt, utána valahogy végelláthatatlanul átesett a holtponton és a tömeg rabjává vált (bubbbble bubble trubblee bubble gut, mint ahogyan korábban már említettem).

Igen sajnos ez egy elég elterjedt jelenség, egy úgynevezett has puffadás a testépítőknél, amit a nem  megfelelően vagy túladagolt növi okozhat. Mint valami teknős páncél, nem éppen egy épületes látvány, de ez csak egy rövid kitérő volt majd erről is szót fogunk ejteni később és foglalkozunk is vele.

Viszont térjünk vissza a 2000-es évek közepe tájékához. JAY CUTLER. Az első számú kihívója Ronnie-nak, akivel éveken át versengett, a Jay és Ronnie párbajok mára már legendásak. 2002-től 2006-ig tartott a Jay vs. Ronnie időszak, amikor is Jay letaszította a trónjáról a királyt.

Megérdemelt győzelem volt, mivel Jay itt sokkal jobban nézett ki, mint Ronnie. (Ronnie teste kezdett már szétesni picit az évek óta tartó kemény edzéstől és hatalmas súlyok használatától és ez teljes mértékben Jay-nek kedvezett).

 

„A 2000-es évek vége és napjaink”

Jay Cutler 4x Mr. Olimpia szintén kiváló testépítő és felépítése inkább mondható robosztusnak. Talán, mint egy T4-es harckocsi ahhoz lehetne hasonlítani!  Jay is vívott hatalmas csatákat elég csak Victor Martinezt (nagy Mr. O reménységnek tartották, az MHP kiegészítő gyártó is tolta bele a lóvét rendesen)  vagy Dexter „The Balde” Jackson-t említeni ez ügyben. Eléggé megfingatták Johnny Bravot akarom mondani Jay Cutlert (De nem tiszta Johnny Bravo? főleg az újabb felállított sérójával….).

Szóóóval 2008-ban „a penge” Dexter Jackson lelökte a trónról Jay-t és valljuk meg teljesen megérdemelten. Dexternek isten adta genetikája van a testépítéshez, „off season” formájában is szinte hasonlóan néz ki, mint versenyidőszakban, hasazni pedig nem sokat hasazik, ezt még régebben nyilatkozta is egy testépítő magazin interjújában.

 

 

2008 után kemény évek vártak Cutler-re….! Phil Heath….elég ennyit mondani!

Phillip Jerrod "Phil" Heath „The Gift”! Heath –ről lehetne vitatkozni legalább annyit, mint Big Ron –ról, de annyi biztos, hogy Cutler emberére akadt 2010 –ben Heath személyében és bár itt ebben az évben Jay diadalmaskodott, de Heath nagyon durván megszorongatta brutális és szimmetrikus fizikumával. Mondom lehetne vitatkozni Heath –ről, én azt vallom, hogy a korai fizikuma nekem személy szerint sokkal jobban adta mint a mostani (2014-2017), akkor még talán jobban odafigyelt a „növi” adagolására illetve, hogy ne legyen ennyire durva a „bubble gut” effekt. Száz szónak is egy a vége Phil top testépítő és azt leszámítva, hogy néha (az utóbbi években) nem tudott illetve nem tud bánni a gyomrával, fizikuma embertelen, elég csak egy pillantást vetni a lábaira, bicepszére (személyes kedvenc) vállaira és mellére! Nem véletlen, hogy 2011 –ben Jay csak a második helyen végzett a Mr. Olimpián és Heath megszerezte élete első MR. O címét. Azóta eltelt 6 év és Phil minden évben elvitte a Sandow szobrot bárki is akarta legyőzni. Minden évben hozta a formáját, valamikor jobbat és valamikor csak a kötelezőt. Viaskodott Kai Green- el a „The Predator” , Shawn Rodden- el és Mamdouh Elssbiay BIG RAMY- val is.

Nekem Ramy emberileg felettébb szimpatikus, fizikuma brutális (mindenki döntse el maga, hogy való e MR. O címnek) Phil a legutolsó Mr. Olimpián vele csatázott ééééés háát megnyerte, de ez most tényleg csak egy hajszálon múlott! Ezután ki nem várná, hogy mit hoz a jövő, milyen irányba halad majd a testépítés.

 

Az évek teltek múltak, testépítők jöttek és mentek, de az biztos, hogy vannak nevek, akik végérvényesen érákat teremtettek és beírták magukat a történelemkönyvbe. Rajtuk nőttünk fel, általuk kezdtünk el edzegetni, inspirációt nyújtottak nekünk, hogy jobbak, többek legyünk, mert úgy éreztük valami hiányzik…! Nekiláttunk hajlítani a vasat, a szenvedélyünké vált, valakikből testépítő lett, valakik pedig csak maradtak hobbi szinten, de egy biztos, hogy mindannyiunkat összeköt ez a szenvedély, amit TESTÉPÍTÉSNEK hívnak.

Végezetül csak annyit, hogy NO PAIN NO GAIN és GO HARD OR GO HOME! 

Remélem a testépítésben jártas és nem jártas kollégáknak is tetszett ez a kis eszmefuttatás!  

Hamarosan újabb témákat boncolgatunk, lesz itt minden a kiegészítő tesztektől át a recepteken keresztül egészen az ilyen jellegű cikkekig, mint ez....