Hol is kezdhetnénk, tehetnénk fel a kérdést, vajon honnan is indult az a vágy, hogy nő vagy férfi, férfi vagy nő áhh tök mindegy a sorrend, szóval a nagybetűs EMBER izmosodni akar? Hmmm…

Na én első körben azt mondom, hogy kanyarodjunk csak egy kicsit vissza az Óóóóókoriakhoz, igen azokhoz akikről az oskolában oly sokat tanultunk! (Ugye tanultatok? >:) ;) ) Kezdjük is az ókori mitológia egyik neves alakjával, nos, ki lenne az? Csak nem a nagy, az utánozhatatlan HERKULES? DE DE!

Herkules, amit csak lehetett megevett, gyúrt, kox@{c...CENSORED, szedte a fehérjéket, kreatint glutamint mindent amit csak lehetett!! Na jóóóó kicsit túloztam és amúgy is ez csak egy mítosz! ;) Vegyük akkor picikét komolyabbra a figurát elvégre mégis csak egy cikket olvastok, ahol informálódni szeretnétek arról, hogy mitől ez a szűnni nem akaró vágy ami azt mondja, hogy izmos és szép akarok lenni…!

Ebben az időben (ókorban járunk) Szent Jézus Krisztusunk születése előtt valamikor pár évszázaddal az emberek inkább szimplán csak az egészségre törekedtek, a fizikai és szellemi egyensúlyra, de ez persze nagyban függött a fizikai kondíciótól is (függ a mai napig) és ezért végeztek különféle erőfejlesztő gyakorlatokat, például nagy kövek mozgatását (Fekete Laci nyomdokain) illetve mindenféle harci gyakorlatokat vagy test-test elleni küzdelmet. Na, de várjunk, itt akkor el is kanyarodhatunk a hatalmas Rómaiakhoz a Gladiátorokhoz, ott már fel-fel lehetett vélni a test építésének csiráját, de ez inkább szólt arról, hogy túléljék a csatákat mintsem, hogy nézzünk ki jól. Ettől persze jól néztek ki?! Jaa jól néztek ki! Ha már az a szemét zsarnok beküldte őket az arénába ugyan már legalább haljunk meg izmosan….! Gondolhatták! Gondolhatták? Fenébe is ez egy kicsit morbid volt, de hát nem tehetek róla, nyers vagyok, mint a buggyant tojás és amúgy is kezdek elkalandozni, szóljatok rám! ;)

Itt akkor le is zárnám az Ókoriak bevezetését (valahogy azt érzem, hogy a kutyát sem érdekli) és kezdjünk el ugrálni az időben egyre jobban közelítve a GOLDEN ERA felé….. az a jóóó öreg Aranykor!

1800-as évek végén járunk. Még mindig nem lehet azt mondani, hogy kifejezetten testépítésről beszélnénk, de itt már megjelentek azok a naaaagy monstrumok, akik például a cirkuszokban is mutogatták erejüket, felemelve különféle állatokat és hatalmas súlyokat. Igen-igen megjelent az a fogalom, hogy erősember! Ők kifejezetten időt töltöttek el azzal, hogy foglalkozzanak erejük és kinézetük fejlesztésével, de még mindig nem számított a kidolgozottság és az arányosság (khmm azért az arányosság fogalma mostanság sem ismert egy két profinál….na de térjünk vissza a történet meséléséhez) szóóóval csak arra mentek, hogy jó nagy tankok legyenek hatalmas erővel.

Lépdeljünk megint egy kicsit abban a fránya időben, ami olyan krva gyorsan megy és érkezzünk meg az úgynevezett papapapapapa SANDOOOOW korszakba! Igen a „Szandov” korszakba!

„A SANDOW KORSZAK”

Az 1900-as évek elején Eugene Sandow (ejtsd júdzsin) volt az az úriember, aki először próbált meg figyelni a szimmetria- nagyság- szárasság együtthatókra és ezért próbált úgy étkezni, egészségesebb ételeket fogyasztani, megteremtve a hidat az erősember és a testépítő fizikum között. 
Azt azért el kell mondani, hogy Ő az, akit láthattok a Mr. Olimpia szobrokon, legalábbis Ő róla van mintázva a dolog! (Azért ez nem kis teljesítmény Júdzsinom, Te már legenda vagy a szó legnagyobb értelmében!) Ez csak egy kitérő volt azoknak, akik nem tudták. ;)

Szóóóval Mr. Sandow elkezdte elkápráztatni a nagyérdeműt, az akkortájt csodaszámba menő fizikumával. Járt vendég- pózolásokra, mint a mai nagyok és szépen megkereste a kenyérre valót vele. Ez a „Szandov” fiú…!

Hab a tortán, hogy segédkezett egy bizonyos bemutató "The Great Show" megrendezésében is. Sandow testépítõ magazint is járatott ez volt a Physical Culture nevû folyóirat, ami sok kis gyúróst vagyis akarom mondani testépítő palántát ösztönzött a testedzésre és az egészségesebb életvitelre.

Később megrendezésre került az esemény ("The Great Show") az angliai Royal Albert Hallban, amit Sandow nagyban megtámogatott. Itt 60 testépítő mutathatta meg „elképesztő fizikumát”, ami az 1900-as évek elején csodaszámba ment (manapság már szerintem Te is nézel így ki, ha nem, akkor irány gyorsan edzeni és a GD- től rendelni valami fasza kiegészítőt!).

A verseny győztese, a NAGY winner egy angol uraság William L. Murray volt. Taps jár neki, mivel megnyerte az első a mai Mr. Olimpiához hasonlítható megmérettetést.

„Azok a békebeli 20-as 30-as évek!”

Mindenki lázban ég, mindenki „testépítő” szeretne lenni, a boltok polcairól csak úgy fogynak a súlyzók. Kapkodják őket elsősorban a fiatalok, akik rendre úgy akarnak kinézni, mint Charles Atlas aka. Angelo Siciliano (nem csodálom, hogy nevet változtatott az Úr :P) vagy éppen az a bizonyos John Carl Grimek. Az a John Carl Grimek, aki fizikumát már teljes egészében súlyzós edzéssel építette fel, nem volt semmi boksz semmi atléta múltja, szimplán TESTÉPÍTŐ volt. A 30-as években induló Mr. Amerika győztese is Mr. Grimek volt, 2x vitte el a győztesnek járó díjat.

Carl sikerein felbuzdulva a konditermek, mint a penész- gomba, bamm bamm soha nem látott mértékű növekedésnek indultak, mindenfajta egészség központ, edzőterem amit csak el tudtok képzelni, csak úgy potyogtatták őket. Kimondhatjuk azt, hogy az Egyesült Államokban a „Júúúeszéj-ben” megkezdi hódító útját a test építése.

Egy rövid kitérő Clarence „Clancy” Rossnak is jár. Mivel bár Grimeknek hatalmas izmai voltak, de Clancy, sokkal szimmetrikusabb alakkal rendelkezett, így Ő is sorra kezdte meghódítani a testépítés iránt rajongók szívét. Kerek vállak, vékony csipő (no bubbble bubble trouble bubble bubble troublee gut bonanza) és azért na, valljuk meg, Clancy úr is méretes volt.

Steve Reeves! Mond Nektek ez a név valamit? Ha igen akkor igazi gyúró guruk vagytok, de ha nem, akkor most kagylózzatok!

Az 1940-es években az ő nevéhez köthető a testépítés iránti érdeklődést mutatók ismételt robbanásszerű növekedése, és mivel visszavonulása előtt még színészi tehetségét is bontogatta, megformálta pl. Herkulest és Szandokánt, ezért elég szép számban rajongtak érte az emberek. ( Nők garmada dongta körül! Szóval ne aggódjatok volt miből válogatnia Reeves úrnak!)

 

 

„THE GOLDEN ERA – Az a bizonyos aranykor! ARNOLD THE Numero Uno”

Az „Osztrák Tölgy” színre lépése előtt azért még történtek dolgok méghozzá nem is kicsik. Arnoldnak is voltak példaképei, valahonnan Neki is merítenie kellett az inspirációt.

Az 1950 – 60-as években új generáció lépett a porondra, az eddiginél még hatalmasabb és kidolgozottabb izomtömeggel. Reg Park? Bill Pearl? Ízig, vérig klasszikusok a „Golden Era” előfutárai voltak.  Hatalmas volt mind a két faszi, és például Reg Park az egyik nagy példaképe volt Arnoldnak is. (Tolták az edzést együtt is.)

 

 

 

Zuhanjunk arrébb egy kicsit és pottyanjunk csak 1965 be! MR. OLIMPIA! A név, az esemény, a stílus! Na azért ekkor tájt még nem örvendett akkora népszerűségnek, mint manapság de annyi biztos, hogy az alapokat itt rakosgatta lefele. A verseny első győztese Larry Scott volt! Scott? Hmmm olyan ismerős valahonnan ez a név….! MEGVAN! Nektek is? Hát ő az a bizonyos Larry SCOTT, akiről a sokak által kedvelt és használt Scott padot nevezték el, amivel a bickókat hatalmasra lehet dagasztani (mind szabadsúllyal pl. francia rúd, mind gépesített formában is használják, utóbbit inkább mostanság). Scott is ezzel az eszközzel pumpálta bicepszét és mára a konditermek elengedhetetlen kellékévé vált. Úgy gondolom, hogy minden valamire való a test építésével foglalkozó emberke használja, legyen az nő vagy férfi. MUST HAVE cucc annyi szent!

Larry miután ’66-ban megvédte címét a MÍTOSZ Sergio Oliva váltotta. A csávóó! Olyan karjai voltak az embernek, mint egy amerikai focilabda. Gyilkos! A méltán híres „Oliva pózt” ami az Ő nevéhez köthető eddig csak Sergio tudta ilyen szinteken bemutatni. 3x nyerte el zsinórban a Mr. Olimpia címet, de az utolsó megvédésekor feltűnt valaki….., az utánozhatatlan, a párját ritkító, az egyetlen ARNOLD SCHWARZENEGGER! Viszont itt még a jó öreg Sergio elkente a Papa száját és Arnold csak második lett a megmérettetésen. Itt tennék egy rövid kitérőt megint az izomtónusok változására, mivel ismét felfedezhető volt az „evolúció” a 40-es 50-es évekhez képest. A testzsírt még jobban kezdték visszaszorítani a versenyzők és legyünk őszinték és velősek! A szteroidok robbanásszerű elterjedésének köszönhetően a méretek is elkezdtek növekedni. Ettől persze arany szabály, hogy az vagy, amit megeszel és baromira nem a „kox” az, amitől Te úgy fogsz kinézni, mint ezek a LEGENDÁK, hanem az étrend és a kemény edzés! JA és a genetika!

 

Na, de kanyarodjunk vissza Arnoldékhoz. Az embereknek és most nem akarok túlozni 99%-ban ő az, aki megtestesíti a tökéletes fizikumot, hazudnék, ha nem ezt mondanám. Szobrászként tekintett a testére és addig nem nyugodott meg, amíg minden részét tökéletesre csiszolta. Azon, hogy a lába mennyire volt fejlett a felső testéhez, nos ez örök téma mostanság (erről majd egy későbbi cikkben szót ejtünk és vitázunk egy jót) erre csak azt tudom mondani, hogy az akkori kornak megfelelően tökéletesek voltak azok a „wheels”-ek és amúgy is LEGENDÁKAT nem illik baszogatni! Sőt szerintem és a véleményem vállalom a Mr. Olimpiának pontosan a Herkulesi izmokról kéne szólniuk. Ettől persze a „Mass Monsterek” látványosak és tisztelem becsülöm az új generációt is, viszont róluk később.

Tehát elmondhatjuk, hogy Arnold volt, aki uralta a „GOLDEN ERA”-t az 1970-es évektől meg főleg. Volt egyszer, hogy megkérdezték tőle, hogy Arnold te hogyan csinálod ezt, miként nőttél ilyen hatalmasra? Erre ő csak annyit válaszolt, só kúra….ennyi az egész! Minden nap egy kanállal több sót veszel be, és így folytatod tovább piramis módszerben mondta Arnold….az edzője meghallotta, berohant a terembe és mondta neki, hogy nehogy megöld ezt a szerencsétlen gyereket a só- kúráddal te idióta…! Arnold csak nevetett! J NADE NEHOGY VÉLETLENÜL TI IS KIPRÓBÁLJÁTOK, mert utána garantáltan kampó! Szóval Arnie nem szívesen beszélt a titkos receptről miként is néz így ki, ellenben szeretett szórakozni az emberekkel a maga humorával. Amúgy meg mind tudjuk, hogy GO HARD OR GO HOME!, illetve az arany, NO PAIN NO GAIN! Na, de ’70-es évek méghozzá 1975….

Voltak itt még óriási nevek, méghozzá Frank Zane, Serge Nubret és a szicíliai Franco Colombu, aki például a jó öreg Sly-al, azaz Sylvester Stallone-val is edzett a Rocky forgatása közbe

1970-1975 között a Mr. Olimpiát Arnie zsinórban 6 alkalommal megnyerte. 1975-ben készült el az utánozhatatlan hangulatú Pumping Iron film, amiben betekintést nyerhettünk, hogy hogyan zajlik egy Mr. Olimpia verseny és természetesen a felkészülés. Ajánlom Nektek, hogy nézzetek bele amennyiben bele akartok buggyanni jobban a témába. Rengeteg ikonikus buildert mutat be a movie.

1975! Valami veszedelmes, valami hatalmas feltűnik az eseményhorizonton. DE lehet nem is valami, hanem inkább Valaki? IGY bizony! Ő nem más, mint Lou Ferrigno (BIG Lou) és Arnoldra pályázik! Fiatal és éhes! A Mr. Olimpia 1. helyénél lejjebb nem akarja adni! De mint már említettem Lou-t hiába  készítette fel faterja a versenyre, Arnold a rutinjával és élete legjobb formájával elsöpri Ferrigno-t. Ebben a hatalmas versengésben kettejük között kialakul egy szorosabb baráti viszony is. Az azért említést érdemel még, hogy a könnyű súlycsoportot Franco Colombu nyerte meg. A BATMAN! Magasságához képest, valami embertelen durva háta volt és amikor széttárta, a lepkék úgy ugrottak elő, mint batman „ponyvái”.

Arnold az 1975-ös Mr. Olimpiát követően bejelenti visszavonulását, de ez a „kis” lépés helyet ad a többi buildernek is, hogy előre törjön. Egy évvel később a Batman aka. Franco Colombu elviszi a Sandow szobrot, majd rá egy évre Frank Zane tudhatja magáénak ezt a kis „bizsut”.

 

Zane rohadt jó példája a végletekig kidolgozott fizikumnak, és ezzel az atomszárasságával próbálta meg ellensúlyozni kisebb izomtömegét. Nem egy „mass monster” de az a vákuum, amit hasával tudott csinálni pózolás közben hááát gyerekek, az elég durva érdemes vetni rá egy pillantást.

Zane 3- szor pusztítja el a babérjaira törőket és 3 Sandow szobrot gyűjt be.

Telik az idő és ki is jöhetne újra képbe, mint az Osztrák Tölgy. Arnold úgy dönt, hogy sérüléséből kilábalva megpróbálja ismét elhódítani a címet Zane-től és versenybe száll ismét. Aki kíváncsi nézzen utána, Youtube-on fent van egy edző videó az ekkor tájt készült felkészüléséről. Tippelhettek egyet sikerült e Arnienak megnyernie a Mr. Olimpiát, de csak egy tippetek lehet, hogy IGEN! Viszont szerintem is és mások szerint is itt már nem tudta azt a hibátlan formát hozni, amit a ’75-ös élete szereplésénél tette. Szegény Arni úgy sajnálom….vagy mégsem? 7 Mr. Olimpia cím, azért az nem kis teljesítmény főleg úgy, hogy a 7.-et egy sérülésből felépülve több év kihagyás után nyerte meg. Viszont ezután tényleg lehúzta a rolót, a csúcson hagyta abba a Papa és a szinte mindenki által ismert filmes karrierje felé nyitott.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ahogy követik egymást azok a drága jóó esztendők bele is zuhanunk menthetetlenül a ’80-as évekbe.

1982 és 1983-ban két kisebb tömeggel rendelkező, alacsonyabb testépítő versengett a „júdzsin” szobor, vagyis akarom mondani a Sandow szobor kegyeiért. 1982-ben Chris Dickerson tudhatta magáénak majd ’83-ban Samir Bannout.

 

 

 

 

Érdemes még megemlíteni egy testépítőt a Golden Eraból méghozzá Tom Platz-ot, vagyis Mr. Lábat!

A csávó olyan brutális szintre emelte a lábak fogalmát a ’80-as években, hogy az valami döbbenet! Ennek a kis zsebcirkálónyi fazonnak, amúgy még csak genetikai adottságai sem voltak annyira megfelelőek a testépítéshez, és mégis addig formálta, faragta magát míg végül beírta magát a testépítés történelem könyvébe.

 

 

A testépítés története Mr. GD tollából 2. rész