Mostanság sok kérdést kaptunk arról, hogy mikor milyen rizs fajtát érdemes fogyasztani, ezért összeszedtünk pár hasznos információt a rizs félékkel kapcsolatban.

Az egyik legtöbbet feltett kérdés, hogy edzés után milyen fajtát érdemes fogyasztani, nos, lássuk! Közvetlen edzés után mindenképpen gyors felszívódású szénhidrátokat kell magunkhoz venni, ez aranyszabály! Ilyen például az alacsony rost és zsírtartalmú fehér rizs, mert az általa kiváltott inzulincsúcs a regeneráció beindításához szükséges aminosavakat is az izmokhoz juttatja. A fehér rizs vasból is többet tartalmaz a barnánál (a vas javítja a vér oxigénszállító képességét).

A többi napszakban illetve esetben mindenképpen a barna rizs lesz a megfelelő szelekció. Lassabb, elnyújtott felszívódásának köszönhetően kevésbé tárolódik el testzsírként (összetett szénhidrátforrás), emellett négyszer több rostot tartalmaz, mint fehér társa. A magas rosttartalmú étrend pedig elősegíti a zsírvesztést, laktatóbb és elengedhetetlen az emésztőrendszer egészséges működéséhez. Nyilván ha „győztest” szeretnénk kihirdetni a két fajta rizs közül, akkor a barna felé billenne a mérce, de mivel a fehér társának fogyasztása sokkal jobb választás edzés után, így nem tudjuk kijelenteni azt, hogy 100%-osan a barna rizs diadalmaskodik! Pro kontra mind a két oldalon van, a fehérnél egyértelműen a gyors felszívódás és magas vas tartalom, de nem éppen jó választás az esti órákban, mert könnyen elraktározódhat testzsírrá. A barna rizsnél egyértelműen pozitívum a magas rosttartalom és az emésztőrendszer támogatása, nem is beszélve arról, hogy rendszeres fogyasztása csökkenti bizonyos rákfajták kialakulásának esélyét (pl. vastagbélrák). Mégis azt kell mondanunk, hogy nem jó választás edzés utánra, illetve valamiért fehér társának az ízlelőbimbókra gyakorolt hatása is kedvezőbb (persze ez nézőpont kérdése, de a nagy átlag ezt állítja).

Az alábbi táblázatban pedig egymásnak eresztettük őket, hogy Te is lásd miből mennyit tartalmaznak.
(1 csészényi (kb. 60g) hosszúszemű rizsben)

Fehér rizs Barna rizs
Kalória 205 Kalória 248
Fehérje 4.3g Fehérje 5.5g
Összes zsír 0.5g Összes zsír 1.9g
Szénhidrát 44.5g Szénhidrát 51.6g
Egyéb tápérték Egyéb tápérték
Rost 3% RDA Rost 14% RDA
Niacin (B3) 12% RDA Niacin (B3) 15% RDA
Tiamin (B1) 17% RDA Tiamin (B1) 12% RDA
Folsav 23% RDA Folsav 2% RDA
B6 vitamin 7% RDA B6 vitamin 14% RDA
Vas 11% RDA Vas 5% RDA
Mangán 37% RDA Mangán 88% RDA
Szelén 17% RDA Szelén 27% RDA