Nagyon sok kérdést kaptunk mostanában, hogy mi is az a kreatin, miért érdemes szedni és természetesen azt, hogy hogyan érdemes! Nos, ebben a cikkben felesleges rizsa nélkül ezekre a kérdésre adunk válaszokat!

KREATIN? AZ MEG MICSODA?

Tehát ott érdemes kezdenünk, hogy valójában mi is ez a sokak által istenített „motyó” A Kreatin! Tulajdonképpen egy természetesen előforduló aminosav, igen jól olvasod ez is egy aminosav származék, ami a glicin, arginin és metionin aminosavakból épül fel. Testünk szabad formában (kreatin) és foszforillált állapotban (kreatin foszfát) is tárolja. Egy átlagos súlyú embert figyelembe véve legyen, mondjuk 70kg, a szervezete hozzávetőlegesen 120g kreatint képes eltárolni mint ahogyan már említettük szabad és foszforillált állapotban. A kreatin feladata, hogy pótolja az izmok dolgoztatása közben elhasznált ATP-t (adenozin-5'-trifoszfátot), ami a sejten belüli energiaátvitelért felelős. Az emberi testben a legtöbb kreatint a vázizomzat tárolja el. Egy átlagosnak mondható ember napi kreatin szükséglete a kreatin állományának kb 1,6 %-a, ez olyan 3g egy 75-95kg embernél naponta.

ELŐFORDULÁSA

A kreatin bizonyos húsfajtákban is megtalálható mint például a marha, a disznó és a lazachús. Nyilván a legkönnyebben táplálékkiegészítő formájában tudod magadhoz venni, mivel azért a fentebb említett ételek nem tartalmazzák akkora koncentrációban, mintha kiegészítő formájában vennéd magadhoz (általában a napi igény felét, de ez ugye táplálkozás függő). A legtöbb kreatin kiegészítő monohidrátot is tartalmaz, illetve fogalmazhatunk úgy is, hogy a piacon többségben vannak a kizárólag kreatin monohidrátot tartalmazó kiegészítők és legtöbben a sima monohidrátra esküsznek.

marhahús 4,5g/kg
disznóhús 5g/kg
lazac 4,5g/kg
hering 6,5-10g/kg
tonhal 4g/kg
lepényhal 2g/kg
tej 0,1g/kg
tőzegáfonya 0,02g/kg

HATÁSMECHANIZMUSA

A kreatint azért alkalmazzák rendkívül sokan már a 90-es évek eleje óta, mert robbanásszerű izom és erőnövekedés érhető el használatával. Ez az izom és erőnövekedés tulajdonképpen a szervezetben megemelkedett foszforkreatin szintnek köszönhető, ami lehetővé teszi a gyorsabb regenerálódást igénylő feladatok, mint például a súlyzós edzés hatékonyabb elvégzését ezáltal előidézve az erőnövekedést, ami ugye magával vonzza a nagyobb súlyok mozgatását, tehát a méretnövekedést is. Itt érdemes megjegyezni, hogy a foszforkreatin szintet a kreatin-foszfáttal ellentétben a kreatin monohidrát sokkal jobban fokozza, mivel a kreatin foszfát kevesebb kreatin molekula mennyiséget tartalmaz, illetve foszfát kötésben a felszívódás kisebb mértékű. Továbbá a kreatin növeli az izomroston belüli szatellit sejtek számát, amik az izomépítésért felelősek. Ezek az úgynevezett izom őssejtek. Minél több keletkezik belőlük, az adott izom annál nagyobb és erősebb lesz. A kreatin emellett a sejtek térfogatát is növeli, mert alkalmazása során azok vízzel telítődnek (mivel a kreatin egy aminosav – fehérje féle – a vérből és a sejtközi folyadékból ozmózissal – víz mozgása eltérő nyomású helyek között félig áteresztő hártyán keresztül - vizet vonz a sejtekbe). Ilyenkor a sejtmembrán is megnyúlik és a kúra alatt ez a folyamat tartósnak mondható, mivel a sejteknek növekedniük kell, ehhez pedig még több fehérje beépülésére van szükség! Tehát az izomsejt azáltal, hogy fokozottan hidratált állapotba kerül, sokkal több tápanyagot képes beépíteni, ezáltal növekedésre bírva az adott izmot.

EGYÉB POZITÍV HATÁSAI, TÉVHITEK ÉS MELLÉKHATÁSOK

Az izmokra gyakorolt pozitív hatásain kívül bizonyos kutatások szerint a kreatin javítja a memóriát, ezen kívül szerepe van a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében is azáltal, hogy csökkenti a káros koleszterin szintet.

Tévhitek tekintetében ugye sokaktól hallottuk már, hogy a kreatin káros, a kreatin leterheli a kiválasztó szervrendszert és izomgörcsöket is okozhat! Nos, az igazság az, hogy a kreatin egyáltalán nem káros az egészségre és egy 2003-mas amerikai kutatás szerint, amit focistákon végeztek 3 éven keresztül a tapasztalat az volt, hogy még kevesebb izomgörcsre és sérülésre panaszkodtak, mint a kreatin használata előtt. A kiválasztó szervrendszerre rátérve azt már egy 90-es években elvégzett tanulmány bebizonyította, hogy a kreatin nem gyakorol semmilyen káros mellékhatást a vesére és a májra (nyilván egészséges keretek között), de azért nyilván kerülni kell használata során (és amúgy is) a túlzott gyógyszer és alkohol fogyasztást. Természetesen az interneten sok írást lehet olvasni a kreatin káros mellékhatásaival kapcsolatban, de ezek inkább tulajdoníthatók a felelőtlen használatnak (túladagolás, egyszerre extrém magas mennyiség bevétele), mintsem ténylegesen klinikai vizsgálatok által alátámasztott véleményeknek. Ha lehet azt mondani, akkor a kreatin egyetlen mellékhatása az esetleges súlygyarapodás lehet! Esetleg pontatlan adagolásnál, vagy érzékenyebb gyomrúaknál felléphetnek minimális emésztési problémák. Összességében viszont kijelenthető, hogy a kreatin alkalmazása normális keretek között teljesen biztonságos és nem okoz semmiféle egészségügyi károsodást sem!

A KREATIN FAJTÁI

Nos, manapság számtalan formában lehet megvásárolni, mint például por, tabletta és akár még rágótabletta formájában is, bár ez annyira nem elterjed változata a kreatinnak. Mint ahogyan már említettük a legszélesebb körben alkalmazott változata a kreatin monohidrát (a kutatások többsége is ezen alapul) és ennek is a por állagú változata, amit számos gyártó kínál a piacon. Természetesen léteznek az úgynevezett „dizájner”, vagy más néven több komponensű kreatin készítmények is, amiben a különböző kreatin fajták egymást szinergista módon erősítik fel, illetve úgynevezett kreatin transzportrendszerek, de velük majd egy következő cikkben fogunk foglalkozni. Természetesen a por állagú kreatin mellett a kapszulásnak is van előnye, mivel pontos, kimért adagolást biztosít és talán valamivel kevesebb emésztési zavar lép fel használata során az erre érzékenyeknél.

A KREATIN SZEDÉSE ÉS A KÚRA HOSSZA

És igen! Talán elérkeztünk a cikk kvint esszenciájához a kúra hosszához, szedéshez és adagoláshoz! Talán ott érdemes kezdeni, hogy egy átlagos kreatin kúra hossza olyan 12-16 hét között mozog. A sokak által tapasztalt méret és erőnövekedés már az első héten a töltési fázis alatt és után jelentkezhet, amikor is a szervezet elkezd reagálni a bevitt kreatinra. A fokozott bedurranás és teltségérzetnél nincs is jobb és még csak ezután jön a java. Nyilván az első 2 hétben tapasztalható súlygyarapodás inkább tudható be a kreatin által az izomsejtbe vonzott folyadéknak, de az 5-8 hétben már ténylegesen beszélhetünk izomnövekedésről, amennyiben edzésünk és étkezésünk a helyén van. Itt máris felmerül a sokak által sorozatban feltett kérdés, hogy vajon mégis mennyi izom fog megmaradni a kreatin kúrát követően?! Nos, erre nyilván nem lehet pontos választ adni és biztos lesz méretben és erőben is visszaesés legalább annyi, amennyi vizet az izomsejtekbe vonzott a kúra elején! Természetesen ha a kúrát követően is használunk BCAA készítményeket étkezésünk és edzésünk megtámogatásához, akkor a visszaesés korrigálható valamelyest. Itt jön egy másik gyakran feltett kérdés, hogy a kreatin használható e más kiegészítőkkel együtt?! IGEN, sőt kell is használni! Egy megfelelő fehérjével + glutaminnal, illetve BCAA-val megtámogatva a kreatin hatása hatványozódhat! Természetesen bele lehet keverni tömegnövelőbe is. Amivel még lehet fokozni a kreatin felszívódást és hasznosulást az a szénhidrát, mivel a hasnyálmirigy ennek hatására bocsátja ki az inzulint, ami pedig jótékonyan hat a kreatin hasznosulására, mivel ez az a hormon felelős az aminosavak hasznosulásáért. Ezért szokták a kreatint bevenni szénhidrát tartalmú étkezéseket megelőzően, illetve szénhidrát tartalmú kiegészítőkkel összepárosítva és úgy elfogyasztani. (mind feltöltési időszakban és utána is). Így hozzávetőlegesen 10%-al jobb hasznosulást tudunk elérni, mint önmagában történő alkalmazásakor.

Ahogyan már említést érdemelt a kreatin kúrát mindenképpen egy úgynevezett feltöltési időszak előzze meg, mert ilyenkor történik (első 1-6 napban) a legnagyobb kreatin felvétel a szervezetben. Ilyenkor érdemes 15-30g vagy 0,3g/testsúlykilogramm mennyiséget a nap folyamán egységesen elosztva magunkhoz venni. Ez a rövid távú, megemelt dózis biztosítja, hogy kreatin és foszfor kreatin készletek minél hamarabb telitődjenek. Ez után következik egy ügynevezett szintentartási fázis a kreatin kúra végéig, amit napi 5-10g kreatin mennyiséggel lehet biztosítani.

Érdemes megemlíteni, hogy már napi 5g kreatin mennyiséggel is elérhető a teljes töltés, de ez kb. 40 nap alatt valósul meg és úgy gondoljuk, hogy ez inkább egyfajta „izommegtartásra” illetve állóképesség növelésre jó, mintsem méret és fokozott erőszint növelésre.

A kreatin kúra után érdemes egy 4-6 hetes pihenőt tartani, mert ennyi idő alatt a szervezet kreatin szintje visszaáll a normálisra és a következő kúránál hasonló hatást érhetünk el.

JÓ TANÁCSOK A KREATIN SZEDÉSÉHEZ

  • Töltési szakaszban sem érdemes egy adagnál 5g-nál többet magadhoz venni, kivétel az edzést követő adag, itt nyugodtan mehet 10g-is. (30g/nap feltöltési mennyiséget nézve ez 5-6 5g-os adag/per nap)
  • A kreatin hatását és hasznosulását fokozhatod, ha szénhidrát tartalmú étkezés előtt 10-15 perccel fogyasztod, vagy szénhidrát tartalmú kiegészítővel kombinálod.
  • Ne jéghideg vízbe próbáld meg elkeverni, mert könnyen előfordulhat, hogy nem fog megfelelően feloldódni és leülepszik a pohár, üveg, shaker alján. Ez pedig ahhoz vezethet, hogy a gyomorban nem tud megfelelően feloldódni és hasmenést, émelygést okozhat.
  • Érdemes kombinálnod többi kiegészítővel, mint például egy jó tejsavó fehérje, glutamin, tömegnövelők, BCAA stb.
  • 5g kreatint minimum 3,5 dl nem jéghideg vízben vagy kedvenc üdítőben oldj fel! Ennél kevesebb folyadékban nem fog feloldódni és emésztési problémákat okozhat. 10g kreatin egyidejű bevételénél érdemes minimum 5dl folyadékkal számolni.
  • Attól, hogy szénsavas üdítőben vagy vízben oldod fel a kreatint, még nem kapsz pezsgő formulát, ráadásul roncsolod a kreatin molekulákat is. Ezért mindenképpen szénsavmentes folyadékban feloldva fogyasszad!
  • A kiemelt adagolási időpontok legyenek: reggel ébredéskor éhgyomorra és edzés után közvetlen (ez a legfontosabb adag)! Figyelj arra, hogy egy-egy adag között teljen el legalább 4 óra!

KREATIN KÚRA SZEMLÉLTETŐ ÁBRA

testsúly kg töltési fázis
1-5. nap
szintentartás
6. naptól
50-55 17-18g 4g
55-60 18-20g 4g
60-65 21g 5g
65-70 21-23g 5g
70-75 23-25g 5g
75-80 26g 5g
80-85 26-28g 6g
85-90 30g 7g
90-95 32g 7-10g
95-100 32g 7-10g
100+ 35g + 10g

Természetesen nem maradhat el a megszokott kiegészítő ajánló sem, így most (is) ajánlanánk pár szuper kreatin készítményt számodra:

SAN Performance Creatine (1200g)

Nutrend Creatine Compressed Caps (120 kapsz.)

Optimum Nutrition Creatine Powder (634g)

Mutant Creakong (1000g)

BPI Best Creatine Defined (300g)

MuscleTech Cell Tech (1400g)