Gyengének és erőtlennek érzed magad? Edzésedre és étkezésedre sincs panasz, mégis vért izzadsz, mire jönnek a várva várt izmok? Már ha jönnek egyáltalán….

Nos, lehet, hogy esetleg érdemes megméretned a tesztoszteron szintedet, mert sok esetben az alacsony tesztoszteron szint állhat eme probléma mögött. Az anabolikus hormonok, mint például a tesztoszteron és a növekedési hormon termelődése a kor előrehaladtával természetesen módon csökkenésnek indul. Ez a csökkenés idővel okozhat andropauzát, azaz férfiklimaxot. Ennek mellékhatásai lehetnek például tendinopátia (inakkal kapcsolatos problémák) és erekciós zavarok is.

Sajnos gondot okozhatnak a tesztoszteron termelésében a hereproblémák, az esetleges prosztata gyulladás, fertőzések, a szoros alsónemű, a kerékpározás (a nem megfelelő nyereg nincsen éppen jó hatással a férfiasságra), a hipofízis vagy hipotalamusz diszfunkciója, a stressz, a túl alacsony szénhidrát – vagy zsír bevitel, esetleg a túl sok cukor is. Az alacsony tesztoszteron szint (a normál tartomány egészséges férfiaknál 300ng/dl felett van) megnöveli a depresszió kialakulását, ezen kívül okozhat anyagcserezavarokat (testzsír felhalmozódása), kognitív hanyatlást (szellemi tompulás) és növeli a szívinfarktus kockázatát is. Az alacsony tesztoszteron szint kezelése történhet az ivarmirigyek vagy az agyalapi mirigy stimulálásával illetve HCG (ösztönzi a tesztoszteron termelődést) és anti ösztrogén gyógyszerek kombinációjával (pl. klomifén citrát). Nyilván ezeket a kombinációkat csak súlyos esetekben alkalmazzák, mint a kívülről injektált tesztoszteron utánpótlást. A kor előrehaladtával a természetesen csökkenő T-szint fokozása történhet egy megfelelő tesztoszteron termelést serkentő készítménnyel is.

A normál tesztoszteron szint fenntartásához kerüld a túledzést, pihenj eleget és nagyon fontos, hogy étkezz tisztán. A nagy intenzitású, több izmot aktiváló összetett gyakorlatok, mint például a guggolás, felhúzás és fekvenyomás szintén fokozzák a tesztoszteron szintet.

ELŐZD MEG A TESZTOSZTERONSZINT CSÖKKENÉSÉT

ÁLTALÁNOS PROBLÉMA

A 45 év feletti férfiak 40% -ánál tapasztalhatóak a tesztoszteronszint csökkenéséből eredő problémák


FIGYELD A TÜNETEKET!

Az érintett férfiak legalább 25% -a érzi magán a tüneteket. A kiváltó okok kivizsgálása és kezelése helyett sokan a pontenciafokozókhoz nyúlnak.

KÁRTÉKONY SZOKÁSOK

A dohányzás, az alkoholfogyasztás és bizonyos vényköteles gyógyszerek tartós alkalmazása is csökkentheti a tesztoszteron hormon termelését.

 

Tesztoszteron- fokozóinkért kattints!

  forrás: Dr. Victor R. Prisk (NCAA)