Az angol származású harcművész és színész Scott Adkins nevéhez 50-nél is több film fűződik. Természetesen a legemlékezetesebb a Vitathatatlan, amiben Yuri Boyka szerepében egy igazi kultuszt teremtett, és sokan elkezdtek olyan fizikumról álmodni, mint amilyen az övé.

Sajnos annak ellenére, hogy Adkins olyan színészek mellett is szerepelt, mint Sylvester Stallone és Jean-Claude Van Damme a Feláldozhatók 2-ben, vagy a Doctor Strange szereplőjeként Benedict Cumberbatch mellett, Hollywoodban továbbra is C kategóriás filmek szereplőjeként látjuk viszont.

Mindezek ellenére a 44 éves színész és harcművész védjegyévé váltak az ugró-pörgő rúgásai, viszont ő mégis úgy érzi, hogy ezek a semmibe vesznek beskatulyázása miatt.  „Az eredeti filmjeimet a Feláldozhatók mellékszerepével hasonlítják össze, pedig az nem adja vissza a képességeimet” – mondja Adkins. Az újabb filmjeit fél évig, a Vitathatatlant pedig 5 hétig forgatták, tehát Adkins kőkeményen dolgozott a forgatások alatt, és valljuk be igenis jól szórakoztunk és izgultunk a Vitathatatlan második, harmadik és negyedik részén annak ellenére, hogy elég rövid ideig forgatták.

Adkins, Yuri Boyka történetének megelevenítéséhez heti 6 napon át 14 órát tölött fizikailag aktívan, (konditerem, küzdősport edzések és kardió) plusz bizonyos napokon további edzések is szükségesek voltak az orosz börtönharcos brutál szálkás, 85kg fizikumának hiteles megformálásához! Ez azért nem kis teljesítmény Adkins-tól, de valljuk be sokan szeretnénk úgy kinézni, mint ő. Adkins egy hagyományos alapokon nyugvó, négynapos osztott edzésprogramot követett, amit megtámogatott heti kettő, majd közvetlen a forgatások előtt még plusz küzdősport edzésekkel. Mindezt táplálta még egy kiegyensúlyozott étrenddel, hogy Yuri Boyka igazi rendíthetetlen orosz módjára sziklaszilárd legyen, és megőrizze harckészségét. Na de térjünk is a lényegre, mutatjuk a „Boyka edzéstervet”!

Scott Adkins – Yuri Boyka edzésterve
Adkins a filmtörténelem egyik legesztétikusabb fizikumát alkotta meg hosszú évek alatt, méghozzá a lentebb látható edzésterv folyamatos alkalmazásával. Kedden és csütörtökön alap küzdősport edzése van, illetve vállnap után ráadásként még egy kardióedzést is beiktat.

MELL/TRICPESZ
Gyakorlat  Sorozat Ismétlés
Fekvenyomás ferdepadon* 5 8-12
Fekvenyomás kézisúlyzókkal* 3 8-12
Tárogatás gépen 3 8-12
Kábeles keresztezés 3 8-12
Fekvenyomás szűk fogással 3 8-12
Kábeles tricepsznyomás  3 8-12
Váltott karos tricepsznyomás kézisúlyzóval  4 8-12
* Két bemelegítő sorozattal együtt!

 

HÁT/BICEPSZ
Gyakorlat   Sorozat  Ismétlés
Húzódzkodás nyakhoz 12 12
Kábeles evezés 4 8-12
Pullover alsó csigán  4 8-12
Bicepsz állva rúddal  8-12
Váltott karos bicepsz  8-12
 Bicepsz gépen kötéllel 8-12

 

VÁLL
Gyakorlat Sorozat  Ismétlés
Vállból nyomás kézisúlyzókkal* 6 8-12 
Oldalemelés** 12/12/12 
Fordított tárogatás  3 8-12 
*Két bemelegítő sorozattal együtt
**Hármas vetköző sorozatban   

 

LÁB
Gyakorlat Sorozat Ismétlés
Guggolás 5 10-15
Trapézrudas felhúzás 3 10-15
Kettlebell kitörés 4 10-15
Sarokemelés 4 20-30
Szántolás 5 20mp tolás/
40mp pihenő