A Mr. Olympia kétség kívül a legnagyobb titulus, amit egy testépítő magáénak tudhat. Aki ezt megszerzi, 1 évig biztosan elfoglalja a testépítés trónját és megkapja a legjobb testépítője címet. Bár egyesek azt állítják, hogy ez már nem így van, és közel sem a legjobbak nyernek?!

Na de beköszöntött az olympiai hosszú hétvége, és a rajongók tűkön ülve várják, idén ki fogja a magasba emelni a Sandow szobrot. Ennek apropójából összegyűjtöttünk 9 érdekes dolgot, amit lehet, hogy nem tudtál eddig a Mr. Olympiáról.

1. Az összes eddigi „megkoronázott” Mr. O

Mindösszesen 14 férfire került rá a képzeletbeli korona és tudhatta magáénak a Mr. Olympia címet 1965 óta. Az első Larry Scott volt 1965-ben, és 2018-ban a legutolsó Shawn Rhoden, aki ekkor szerezte meg először a címet.

2. Honnan ered az „Olympia” kifejezés a testépítés világában?

Most meg fogsz lepődni, mert az „Olympia” elnevezés egy sörgyár nevéből ered, amit Leopold Schmidt alapított 1896-ban.

3. Az Olympia otthona

Las Vegas, ami ugye Nevada államban található, csak 1999 óta ad otthont ennek a neves események. 1965 és 1999 között nem volt állandósult az esemény helyszíne és más-más helyeken rendezték meg.

4. Ki nyerte el a legtöbbször a Mr. O címet?

Ronnie „The King” Coleman-t és Lee Haney-t egészen biztosan nem kell bemutatnunk senkinek. Ők ketten azok, akik a legtöbbször nyerték meg a Mr. Olympiát, szám szerint 8 alkalommal. Ronnie 1998-2005-ig diadalmaskodott, Haney pedig 1984-1991-ig. Ami még nem elhanyagolható, hogy ez idő alatt senki nem tudott közbeszólni, és egyhuzamban vitték a pálmát 8 alkalommal.

5. Aki a legtöbb alkalommal vett részt az Olympián

Senki sem mérettette meg magát többször az Olympián, mint a Penge, Dexter jackson. 19 alkalommal állt a legnívósabb esemény színpadán (2008-ban meg is nyerte a címet), emellett Ő büszkélkedhet a legtöbb IFBB versenygyőzelemmel is.

6. Érdekes győzelmek

1968-ban a Mítosz, Sergio Olvia volt az egyetlen, aki versenyzett az Olympián, pedig úgy volt, hogy a többiek is versenyeznek, de aztán mindenki visszavonulót fújt, illetve voltak versenyzők, akiknek mondjuk úgy fontosabb elfoglaltságai voltak akkor tájt. Például Dave Draper Hollywoodi fények felé mozdult egy film kedvéért, Harold Pool pedig egy munkahelyi ajánlatban részesült, így emiatt ejtenie kellett a versenyt. Tehát Oliva egyszemélyes hadseregként jött látott és győzött. Mi mást tudott volna egyedüli versenyzőként.

A másik ilyen eset 1971-ben történt Arnold Schwarzenegger-rel, aki egyszemélyes show-t tolt, miután három versenytársát Sergio Olivát, Roy Callendar-t, és Franco Columbu-t kizárták a versenyből. Természetesen Arnie nyert, megszerezve ezzel második Mr. Olympia címét.

7. A legfiatalabb és legidősebb bajnokok

Arnold Schwarzenegger tartja a rekordot, ugyanis ő volt a legfiatalabb mindössze 23 éves és 2 hónapos, amikor megnyerte élete első Olympia győzelmét 1970-ben. A legidősebb a tavalyi, 2018-as bajnok Shawn Rhoden, aki 43 évesen tudhatta először magáénak a Mr. O címet.

 

8. Versenyzők, akik egynél többször birtokolták a Mr. O címet

Négy Mr. Olympia legenda kivételével mindenki többször nyerte a címet

1. Larry Scot (2)

2. Sergio Oliva (3)

3. Arnold Schwarzenegger (7)

4. Franco Columbu (2)

5. Frank Zane (3)

6. Lee Haney (8)

7. Dorian Yates (6)

8. Ronnie Coleman (8)

9. Jay Cutler (4)

10. Phil Heath (7)

9. A név, Eugen Sandow

Azt a fényes arany szobrot, amit a builderek a magasba tartanak, mikor diadal ittasan magukénak tudhatják a címet Eugen Sandow-ról mintázták és nevezték el. Sandow 19.-20. századi testépítő és erősember ikon volt, de inkább erősember show-kon vett részt.
Az első Sandow trófeát az 1977-es versenyen adták át, tisztelegve Sandow előtt a sporthoz való hozzájárulása miatt.